Suiker, suiker, suiker. Overal zit suiker in en suiker is slecht! Héél slecht. Slecht voor je lichaam, slecht voor je gezondheid, slecht voor je hele gestel. De kop van mijn blog zegt het al; wij Nederlanders eten gemiddeld 8500 suikerklontjes, wat neer komt op 37 kilogram suiker per jaar per persoon. Klinkt niet best hé! Nu denk je misschien dat ik belerend mijn lezers even op alle grote gevaren van suiker ga wijzen. Haha, een beetje wel! Maar graag wil ik even inhaken op wat er deze week in het nieuws kwam. "Producten met veel suiker verliezen terrein."
"Suiker is ontzettend slecht." Beetje zwart-wit gedacht, maar hier komt de waarheid wel op neer. In Nederland (en nog in heel veel andere landen ter wereld) groeien wij op met suiker in onze voeding. Als inwoner van dit land zijn wij het niet anders gewend, van jongs af aan eten wij suiker. Dit komt grotendeels door de producten die wij in de supermarkt kunnen kopen. Aan vrijwel alle voedingsmiddelen is suiker toegevoegd. Suiker om de smaak en de textuur van de producten te verbeteren.
Voedingsmiddelenproducenten geven hier de consument de schuld van. Zij komen tegemoet aan wat de consument graag wil eten of drinken. Zij willen hun producten goed verkopen en passen het product daarom aan op de wensen van de consument. Eigenlijk heel logisch! De klant is koning hé! In de loop van de tijd zijn we dus in een vicieuze cirkel terecht gekomen. De consument wilde een steeds zoetere smaak en de producent ging hier in mee. Onder andere door deze ontwikkeling stouwen we nu gemiddeld 37 kilogram suiker per persoon per jaar naar binnen. 37.000 gram suiker. Dat kun je vast niet in je eentje optillen. Schrikbarend!
Toch zijn wij, als consumenten, de laatste jaren een stuk voorzichtiger geworden met producten met veel suiker. Zo kwam vandaag op NOS.nl dat Coca-Cola hun omzet in de Nederlandse supermarkten vorig jaar met ruim 9 procent zagen dalen. Het frisdrank merk Wicky - bekend van de drinkpakjes die vooral op scholen veel worden gedronken - zag zijn omzet met 11 procent dalen. Ook verkocht FrieslandCampina het afgelopen jaar miljoenen pakken vla minder. De voedingsmiddelenproducent zal weer mee moeten met de consument om zijn producten goed te blijven verkopen. Om een voorbeeld te noemen; FrieslandCampina is hier al jaren mee bezig. Door suikerreductie toe te passen in de zuivelproducten van FrieslandCampina verbruiken zij nu 8 miljoen kilo suiker minder per jaar!
Naar mijn mening heeft een persoon absoluut suiker nodig op een dag. Zonder suiker kunnen je hersenen zelfs niet goed functioneren. Suiker is de belangrijkste brandstof in ons lichaam. Suiker haal je niet alleen uit "gewone" suiker maar ook uit graanproducten, aardappelen en peulvruchten. Suiker is dus nodig, maar zeker met mate. Suiker zorgt vaak voor enorme schommelen in je bloedsuikerspiegel. Daardoor kun je je het ene moment heel goed en energiek voelen, maar even later heel futloos en moe. Je lichaam kan met weinig suiker ook prima functioneren. Lees zo af en toe eens de etiketten van producten in de supermarkt en probeer zo af en toe bewust te kiezen voor minder suiker. Kies voor pure voedingsmiddelen en meer eiwitten; yoghurt, melk, groenten en noten.
Hierdoor zul je jezelf veel fitter en energieker voelen gedurende de dag. Wedden dat dat zo is!
"Suiker is ontzettend slecht." Beetje zwart-wit gedacht, maar hier komt de waarheid wel op neer. In Nederland (en nog in heel veel andere landen ter wereld) groeien wij op met suiker in onze voeding. Als inwoner van dit land zijn wij het niet anders gewend, van jongs af aan eten wij suiker. Dit komt grotendeels door de producten die wij in de supermarkt kunnen kopen. Aan vrijwel alle voedingsmiddelen is suiker toegevoegd. Suiker om de smaak en de textuur van de producten te verbeteren.
Voedingsmiddelenproducenten geven hier de consument de schuld van. Zij komen tegemoet aan wat de consument graag wil eten of drinken. Zij willen hun producten goed verkopen en passen het product daarom aan op de wensen van de consument. Eigenlijk heel logisch! De klant is koning hé! In de loop van de tijd zijn we dus in een vicieuze cirkel terecht gekomen. De consument wilde een steeds zoetere smaak en de producent ging hier in mee. Onder andere door deze ontwikkeling stouwen we nu gemiddeld 37 kilogram suiker per persoon per jaar naar binnen. 37.000 gram suiker. Dat kun je vast niet in je eentje optillen. Schrikbarend!
Toch zijn wij, als consumenten, de laatste jaren een stuk voorzichtiger geworden met producten met veel suiker. Zo kwam vandaag op NOS.nl dat Coca-Cola hun omzet in de Nederlandse supermarkten vorig jaar met ruim 9 procent zagen dalen. Het frisdrank merk Wicky - bekend van de drinkpakjes die vooral op scholen veel worden gedronken - zag zijn omzet met 11 procent dalen. Ook verkocht FrieslandCampina het afgelopen jaar miljoenen pakken vla minder. De voedingsmiddelenproducent zal weer mee moeten met de consument om zijn producten goed te blijven verkopen. Om een voorbeeld te noemen; FrieslandCampina is hier al jaren mee bezig. Door suikerreductie toe te passen in de zuivelproducten van FrieslandCampina verbruiken zij nu 8 miljoen kilo suiker minder per jaar!
Naar mijn mening heeft een persoon absoluut suiker nodig op een dag. Zonder suiker kunnen je hersenen zelfs niet goed functioneren. Suiker is de belangrijkste brandstof in ons lichaam. Suiker haal je niet alleen uit "gewone" suiker maar ook uit graanproducten, aardappelen en peulvruchten. Suiker is dus nodig, maar zeker met mate. Suiker zorgt vaak voor enorme schommelen in je bloedsuikerspiegel. Daardoor kun je je het ene moment heel goed en energiek voelen, maar even later heel futloos en moe. Je lichaam kan met weinig suiker ook prima functioneren. Lees zo af en toe eens de etiketten van producten in de supermarkt en probeer zo af en toe bewust te kiezen voor minder suiker. Kies voor pure voedingsmiddelen en meer eiwitten; yoghurt, melk, groenten en noten.
Hierdoor zul je jezelf veel fitter en energieker voelen gedurende de dag. Wedden dat dat zo is!