Tijdens de voetbal, een gezellige bbq, de derde helft, tijdens de vrijdagmiddagborrel of gewoon op een vrije avond. Één biertje moet wel kunnen toch? Op een terrasje smaakt zo'n pintje ook maar al te best! Eentje kan toch weinig kwaad? Nou, daar zit zeker een kern van waarheid in! Af en toe eens een biertje (of wijntje) blijkt helemaal niet zo slecht te zijn. Maar let hier heel goed op de woorden "af en toe"!
Nederland is dol op bier. In 2015 dronken we zo'n 64 liter bier per persoon, zo'n 256 glazen. Bier wint het ook ruim van de hoeveelheid wijn die wij per jaar drinken. 64 liter bier per persoon, dat is "slechts" 1,2 liter per week (1). Valt wel mee toch? Nou, probleempje hierbij is dat een kleine groep mensen het merendeel van deze glazen opdrinkt. Degene die drinkt, drinkt vaak pittig veel bier. En dat is nou dus juist níét zo goed voor onze gezondheid.
Voordelen van bier? Je gelooft het of niet, bier bevat best wat gezonde ingrediënten; water, gist, gerst, hop, vitamine B en mineralen. Vooral het hop in bier levert bepaalde gezondheidsvoordelen op. Hop heeft een kalmerende werking en tevens bevat hop een hele kleine hoeveelheid flavonoïden; stoffen die o.a. beschermen tegen kanker en hart- en vaatziekten. Hoe donkerder het biertje, hoe meer hop, dus hoe beter. De gist die tijdens het brouwproces wordt toegevoegd, zorgt voor de aanmaak van vitamine B. Tot slot bevat bier ook spoorelementen, mineralen waar we maar hele kleine hoeveelheden van nodig hebben. IJzer, chroom, koper, silicium en kalium komen voor in bier. In tegenstelling tot wat mensen vaak denken bevat bier géén vetten. Tevens scoor je met een pintje goed wat betreft de hoeveelheid suikers. Met één glas frisdrank krijg je direct twee keer zoveel suikers binnen. Tot zover de voordelen van bier! (2)
Er zijn (jaja, helaas mensen) ook behoorlijk wat nadelen van dat glaasje bier. Nog lang niet alle effecten van bier op de gezondheid van mensen zijn uitgebreid wetenschappelijk onderzocht maar één ding is wel zeker: overmatig alcoholgebruik heeft schadelijke gevolgen voor onze gezondheid. Er ontstaat een hoger risico op o.a. kanker en diabetes type II. (3) Ditzelfde geldt overigens ook voor (rode) wijn en alle andere alcoholische drankjes.
Mijn advies is, indien de cliënt houdt van een alcoholische versnapering, maximaal één glaasje wijn of (speciaal) bier per dag met daarbij ook een aantal alcoholvrije dagen (minimaal 2 per week). Hiermee pak je wel de voordelen mee (minder kans op hart- en vaatziekten) maar krijgen de nadelen niet de kans te ontwikkelen. Kies daarbij óf voor een donker (speciaal) biertje of voor een rode wijn. Gezien de hoeveelheid calorieën is rode wijn een betere keuze. Natuurlijk kun je leefstijlverbetering ook op allerlei andere manieren bewerkstelligen. Alcohol is daarbij niet noodzakelijk. Houdt de cliënt niet van een alcoholisch drankje, dan komt dit niet op zijn/haar voedingsschema te staan.
Tot zover het biertje! Proost op je gezondheid!
Bronnen:
(1) NDM 2016, Trimbos-instituut - https://www.jellinek.nl/vraag-antwoord/hoeveel-glazen-alcohol-drinkt-een-nederlander/
(2) Kennisinstituut Bier - https://www.kennisinstituutbier.nl/gezondheid/hart-en-vaatziekten
(3) Mozaffarian D, Kamineni A, Carnethon M, Djousse L, Mukamal KJ, Siscovick D. Lifestyle risk factors and new-onset diabetes mellitus in older adults: the cardiovascular health study. Arch Intern Med 2009; 169(8):798-807.
Nederland is dol op bier. In 2015 dronken we zo'n 64 liter bier per persoon, zo'n 256 glazen. Bier wint het ook ruim van de hoeveelheid wijn die wij per jaar drinken. 64 liter bier per persoon, dat is "slechts" 1,2 liter per week (1). Valt wel mee toch? Nou, probleempje hierbij is dat een kleine groep mensen het merendeel van deze glazen opdrinkt. Degene die drinkt, drinkt vaak pittig veel bier. En dat is nou dus juist níét zo goed voor onze gezondheid.
Voordelen van bier? Je gelooft het of niet, bier bevat best wat gezonde ingrediënten; water, gist, gerst, hop, vitamine B en mineralen. Vooral het hop in bier levert bepaalde gezondheidsvoordelen op. Hop heeft een kalmerende werking en tevens bevat hop een hele kleine hoeveelheid flavonoïden; stoffen die o.a. beschermen tegen kanker en hart- en vaatziekten. Hoe donkerder het biertje, hoe meer hop, dus hoe beter. De gist die tijdens het brouwproces wordt toegevoegd, zorgt voor de aanmaak van vitamine B. Tot slot bevat bier ook spoorelementen, mineralen waar we maar hele kleine hoeveelheden van nodig hebben. IJzer, chroom, koper, silicium en kalium komen voor in bier. In tegenstelling tot wat mensen vaak denken bevat bier géén vetten. Tevens scoor je met een pintje goed wat betreft de hoeveelheid suikers. Met één glas frisdrank krijg je direct twee keer zoveel suikers binnen. Tot zover de voordelen van bier! (2)
Er zijn (jaja, helaas mensen) ook behoorlijk wat nadelen van dat glaasje bier. Nog lang niet alle effecten van bier op de gezondheid van mensen zijn uitgebreid wetenschappelijk onderzocht maar één ding is wel zeker: overmatig alcoholgebruik heeft schadelijke gevolgen voor onze gezondheid. Er ontstaat een hoger risico op o.a. kanker en diabetes type II. (3) Ditzelfde geldt overigens ook voor (rode) wijn en alle andere alcoholische drankjes.
Mijn advies is, indien de cliënt houdt van een alcoholische versnapering, maximaal één glaasje wijn of (speciaal) bier per dag met daarbij ook een aantal alcoholvrije dagen (minimaal 2 per week). Hiermee pak je wel de voordelen mee (minder kans op hart- en vaatziekten) maar krijgen de nadelen niet de kans te ontwikkelen. Kies daarbij óf voor een donker (speciaal) biertje of voor een rode wijn. Gezien de hoeveelheid calorieën is rode wijn een betere keuze. Natuurlijk kun je leefstijlverbetering ook op allerlei andere manieren bewerkstelligen. Alcohol is daarbij niet noodzakelijk. Houdt de cliënt niet van een alcoholisch drankje, dan komt dit niet op zijn/haar voedingsschema te staan.
Tot zover het biertje! Proost op je gezondheid!
Bronnen:
(1) NDM 2016, Trimbos-instituut - https://www.jellinek.nl/vraag-antwoord/hoeveel-glazen-alcohol-drinkt-een-nederlander/
(2) Kennisinstituut Bier - https://www.kennisinstituutbier.nl/gezondheid/hart-en-vaatziekten
(3) Mozaffarian D, Kamineni A, Carnethon M, Djousse L, Mukamal KJ, Siscovick D. Lifestyle risk factors and new-onset diabetes mellitus in older adults: the cardiovascular health study. Arch Intern Med 2009; 169(8):798-807.