Groente, piepers (aardappelen) en een goed stuk vlees. Bij vele van ons is de traditionele "Hollandse pot" een vaste waarde op het bord tijdens de avondmaaltijd. Vooral een goed stuk vlees is in vele huishoudens nog de orde van de dag. Helemaal niet zo gek, zo zijn wij Nederlanders nou eenmaal opgegroeid. Pa die het vlees snijd en iedereen een stuk geeft.
Een goed stuk vlees, helemaal niets mis mee. Mager rundvlees geniet daarbij de voorkeur, vanwege het hoge gehalte aan ijzer en eiwitten en het lage gehalte aan verzadigd vet. Echter zorgt de intensieve veehouderij voor een enorme ecologische voetafdruk. De ecologische voetafdruk geeft de impact van onze levensstijl op onze aarde aan. De impact van de veeteelt is enorm. Er komen CO2, methaan en lachgas vrij. Deze broeikasgassen dragen bij aan de opwarming van de aarde. Bij de spijsvertering van koeien ontstaat methaan. Om al die dieren te kunnen voeden is er ook een enorme hoeveelheid voedsel nodig. Het telen van landbouwgewassen zorgt tevens voor het vrijkomen van broeikasgassen. Dit verhoogt de ecologische voetafdruk van dierlijke producten nog eens extra.
Door wat minder vlees te eten zijn we dus een stuk vriendelijker voor onze aarde, daar hebben wij zelf ook veel baat bij. Er is dus helemaal niets mis mee om vlees eens een dagje over te slaan. Maar wat kan je dan het beste kiezen als vervanger? Vlees bevat veel eiwitten, ijzer, vitamine B1, B6 en B12. Gelukkig kan je deze voedingsstoffen, vitamines en mineralen ook halen uit bonen, peulvruchten, noten, eieren en zuivel. Alleen de vitamine B12 kun je alleen maar uit dierlijke producten halen.
Zorg dus voor voldoende vervangers van je stukje vlees. Kies bijvoorbeeld eenmaal per week voor een vleesvervanger met toegevoegde vitamine B12. Neem dit niet vaker dan eenmaal per week. Vleesvervangers bevatten (helaas) vaak veel zout en relatief weinig eiwit. Kies liever voor eenmaal per week vis (plus nog een keer op brood of in een salade), één á tweemaal per week peulvruchten, iedere dag een handje gemengde ongezouten nootjes, voldoende zuivelproducten als kwark, yoghurt en kaas en neem (minimaal) om de dag een gekookt of gebakken eitje.
Ban mager rundvlees zeker niet uit je voedingspatroon. Zo’n 3-4 keer per week een stukje rundvlees draagt bij aan een gezonde, gevarieerde voeding en zorgt dat je gezond blijft, maar kies bewust en sla eens een dagje over. Wil je meer weten? Schroom niet om mij te contacten.
Een goed stuk vlees, helemaal niets mis mee. Mager rundvlees geniet daarbij de voorkeur, vanwege het hoge gehalte aan ijzer en eiwitten en het lage gehalte aan verzadigd vet. Echter zorgt de intensieve veehouderij voor een enorme ecologische voetafdruk. De ecologische voetafdruk geeft de impact van onze levensstijl op onze aarde aan. De impact van de veeteelt is enorm. Er komen CO2, methaan en lachgas vrij. Deze broeikasgassen dragen bij aan de opwarming van de aarde. Bij de spijsvertering van koeien ontstaat methaan. Om al die dieren te kunnen voeden is er ook een enorme hoeveelheid voedsel nodig. Het telen van landbouwgewassen zorgt tevens voor het vrijkomen van broeikasgassen. Dit verhoogt de ecologische voetafdruk van dierlijke producten nog eens extra.
Door wat minder vlees te eten zijn we dus een stuk vriendelijker voor onze aarde, daar hebben wij zelf ook veel baat bij. Er is dus helemaal niets mis mee om vlees eens een dagje over te slaan. Maar wat kan je dan het beste kiezen als vervanger? Vlees bevat veel eiwitten, ijzer, vitamine B1, B6 en B12. Gelukkig kan je deze voedingsstoffen, vitamines en mineralen ook halen uit bonen, peulvruchten, noten, eieren en zuivel. Alleen de vitamine B12 kun je alleen maar uit dierlijke producten halen.
Zorg dus voor voldoende vervangers van je stukje vlees. Kies bijvoorbeeld eenmaal per week voor een vleesvervanger met toegevoegde vitamine B12. Neem dit niet vaker dan eenmaal per week. Vleesvervangers bevatten (helaas) vaak veel zout en relatief weinig eiwit. Kies liever voor eenmaal per week vis (plus nog een keer op brood of in een salade), één á tweemaal per week peulvruchten, iedere dag een handje gemengde ongezouten nootjes, voldoende zuivelproducten als kwark, yoghurt en kaas en neem (minimaal) om de dag een gekookt of gebakken eitje.
Ban mager rundvlees zeker niet uit je voedingspatroon. Zo’n 3-4 keer per week een stukje rundvlees draagt bij aan een gezonde, gevarieerde voeding en zorgt dat je gezond blijft, maar kies bewust en sla eens een dagje over. Wil je meer weten? Schroom niet om mij te contacten.