Deze week presenteerde de Gezondheidsraad de vernieuwde richtlijnen Goede Voeding. In dit advies zet de Gezondheidsraad op een rijtje welke voedingsmiddelen en voedingspatronen leiden tot gezondheidswinst. Sinds 2006 waren deze richtlijnen niet meer vernieuwd. Het werd dus wel eens tijd! De richtlijnen baseert de Gezondheidsraad op de wetenschappelijke onderzoeken die er de laatste jaren zijn gedaan over de relatie tussen voeding en chronische ziekten.
Belangrijkste verschil met de oude richtlijnen is het advies om een meer plantaardig voedingspatroon en een minder dierlijk voedingspatroon aan te houden. Dit in onder andere als reactie op de uitkomsten van onderzoek vorige week over het kankerverwekkend zijn van bewerkt en rood vlees. Een goede zaak denk ik. De Nederlandse veestapel produceert per jaar bijna 80.000 miljoen kilo mest met de schadelijke stof ammoniak dat bijdraagt aan de "zure regen". Tevens staat in de nieuwe richtlijn het advies om één keer per week vette vis te eten. In het vorige advies uit 2006 was dit tweemaal per week vette vis. Uit onderzoek is gebleken dat eenmaal per week hetzelfde effect heeft. De Gezondheidsraad denkt aan het milieu! De zeeën en meren worden tegenwoordig leeggevist. Ook de gezondheidsrisico's in verband met mogelijke ophoping van giftige stoffen in vis worden verminderd met eenmaal per week vette vis eten.
Ik sta zeker achter dit advies van de Gezondheidsraad! We gaan meer terug naar hoe mensen vroeger leefden als jager-verzamelaar, met veel plantaardige , eiwitrijke voedingsmiddelen. Hoe aten wij voor de landbouw en veehouderij? Je ziet tegenwoordig veel diëten die veel eiwitten adviseren. Ik sta dan echter vaak verbaasd over de, in mijn ogen, behoorlijke hoeveelheden vlees en vis die worden geadviseerd om voldoende eiwitten binnen te krijgen. Er bestaan ook plantaardige eiwitten! Vroeger aten de mensen als jager-verzamelaar ook niet iedere dag vlees of vis. Vlees en vis moest worden gevangen en was daardoor niet iedere dag voorradig. Mensen aten veel meer plantaardige eiwitten uit peulvruchten, noten, zaden, paddenstoelen en groenten.
In mijn ogen gaan de adviezen van de Gezondheidsraad ook meer deze kant op. En daar sta ik als leefstijlprofessional zeker achter! Ik adviseer mijn cliënten vaak een voedingspatroon met een relatief hoog percentage eiwitten, maar dan ook de plantaardige eiwitten. Natuurlijk heeft een mens ook vlees en vis nodig, hier zitten ook voedingsstoffen, vitamines en mineralen (voornamelijk ijzer en omega-3-vetzuren) in die we nodig hebben om gezond te blijven. Maar dierlijke eiwitten zijn zeker niet in grote hoeveelheden nodig! Ook nog goed voor het milieu!
Belangrijkste verschil met de oude richtlijnen is het advies om een meer plantaardig voedingspatroon en een minder dierlijk voedingspatroon aan te houden. Dit in onder andere als reactie op de uitkomsten van onderzoek vorige week over het kankerverwekkend zijn van bewerkt en rood vlees. Een goede zaak denk ik. De Nederlandse veestapel produceert per jaar bijna 80.000 miljoen kilo mest met de schadelijke stof ammoniak dat bijdraagt aan de "zure regen". Tevens staat in de nieuwe richtlijn het advies om één keer per week vette vis te eten. In het vorige advies uit 2006 was dit tweemaal per week vette vis. Uit onderzoek is gebleken dat eenmaal per week hetzelfde effect heeft. De Gezondheidsraad denkt aan het milieu! De zeeën en meren worden tegenwoordig leeggevist. Ook de gezondheidsrisico's in verband met mogelijke ophoping van giftige stoffen in vis worden verminderd met eenmaal per week vette vis eten.
Ik sta zeker achter dit advies van de Gezondheidsraad! We gaan meer terug naar hoe mensen vroeger leefden als jager-verzamelaar, met veel plantaardige , eiwitrijke voedingsmiddelen. Hoe aten wij voor de landbouw en veehouderij? Je ziet tegenwoordig veel diëten die veel eiwitten adviseren. Ik sta dan echter vaak verbaasd over de, in mijn ogen, behoorlijke hoeveelheden vlees en vis die worden geadviseerd om voldoende eiwitten binnen te krijgen. Er bestaan ook plantaardige eiwitten! Vroeger aten de mensen als jager-verzamelaar ook niet iedere dag vlees of vis. Vlees en vis moest worden gevangen en was daardoor niet iedere dag voorradig. Mensen aten veel meer plantaardige eiwitten uit peulvruchten, noten, zaden, paddenstoelen en groenten.
In mijn ogen gaan de adviezen van de Gezondheidsraad ook meer deze kant op. En daar sta ik als leefstijlprofessional zeker achter! Ik adviseer mijn cliënten vaak een voedingspatroon met een relatief hoog percentage eiwitten, maar dan ook de plantaardige eiwitten. Natuurlijk heeft een mens ook vlees en vis nodig, hier zitten ook voedingsstoffen, vitamines en mineralen (voornamelijk ijzer en omega-3-vetzuren) in die we nodig hebben om gezond te blijven. Maar dierlijke eiwitten zijn zeker niet in grote hoeveelheden nodig! Ook nog goed voor het milieu!