De Keuringsdienst van Waarde kwam gisteren met een interessant item over wat momenteel wel "hot" is in voedingsland. Het ging dit keer over "de wereld van de smaakversterkers". Allerlei producten die je koopt in de supermarkt zijn op smaak gebracht met behulp van aroma's, zogenaamde smaakversterkers. De overheid heeft deze smaakversterkers goed gekeurd, maar waar komen die aroma's vandaan? Keuringsdienst van Waarde ging op onderzoek uit.
Vooral over de oorsprong van de aroma's wordt erg geheimzinnig gedaan. Op veel levensmiddelen staat "op smaak gebracht met natuurlijk aroma". Eigenlijk een beetje de smaakmaker waarmee producenten opscheppen over een product. Natuurlijk aroma klinkt gezond, puur en onbewerkt! De consument is hedendaags steeds meer bezig met pure, natuurlijke producten. De teksten "natuurlijke aroma" en "zonder kunstmatige kleur- en smaakstoffen" op producten doen het daarbij goed. De consument ziet dit product dan als gezond en koopt dit dan ook massaal. Als zoiets op een pak appelsap staat ga je er vanuit dat er appels zijn gebruikt (waarschijnlijk uitgeperst) om het sap te verkrijgen. Maar wordt een natuurlijk aroma wel gemaakt van dat waar het naar smaakt? Gebruiken ze wel appels bij het verkrijgen van appelsap?
Uit de aflevering blijkt dat de natuurlijke aroma's gemaakt worden door middel van genetische manipulatie. Er komt dus geen appel kijken bij het maken van appelsap. Het DNA van een appel wordt gebruikt om de smaak van appelsap te krijgen. Best gek! Dit is eigenlijk dus gewoon weer een kunstmatig proces. Weinig natuurlijks aan. Door de huidige technieken zijn de mogelijkheden in aroma's oneindig. Alle mogelijke smaken kunnen (kunstmatig) gemaakt worden. Mensen eten graag voedsel dat lekker smaakt, met de natuurlijke oogst zouden de fabrikanten iedereen nooit kunnen voorzien van alle favoriete smaakjes.
Zijn die aroma's dan ook slecht voor je gezondheid? Nee, dat zijn ze niet. Je moet wel heel veel aroma's per dag binnen krijgen om een schadelijk effect te vergaren voor je lichaam. Aan aroma's is alleen weinig natuurlijks te vinden. Je lichaam heeft er niet veel aan, het is alleen voor de aangename smaak in je mond. Kies daarom vaker voor de pure, onbewerkte producten. Ga eens naar de lokale markt bij jou in de buurt en koop vers fruit, groente, kaas, eieren en zuivel, zo van de boer of de tuinder. Dan weet je (vrijwel) zeker dat de smaak van dit product niet is verkregen door genetische manipulatie. Proef de smaak van vers, onbewerkt voedsel!
Vooral over de oorsprong van de aroma's wordt erg geheimzinnig gedaan. Op veel levensmiddelen staat "op smaak gebracht met natuurlijk aroma". Eigenlijk een beetje de smaakmaker waarmee producenten opscheppen over een product. Natuurlijk aroma klinkt gezond, puur en onbewerkt! De consument is hedendaags steeds meer bezig met pure, natuurlijke producten. De teksten "natuurlijke aroma" en "zonder kunstmatige kleur- en smaakstoffen" op producten doen het daarbij goed. De consument ziet dit product dan als gezond en koopt dit dan ook massaal. Als zoiets op een pak appelsap staat ga je er vanuit dat er appels zijn gebruikt (waarschijnlijk uitgeperst) om het sap te verkrijgen. Maar wordt een natuurlijk aroma wel gemaakt van dat waar het naar smaakt? Gebruiken ze wel appels bij het verkrijgen van appelsap?
Uit de aflevering blijkt dat de natuurlijke aroma's gemaakt worden door middel van genetische manipulatie. Er komt dus geen appel kijken bij het maken van appelsap. Het DNA van een appel wordt gebruikt om de smaak van appelsap te krijgen. Best gek! Dit is eigenlijk dus gewoon weer een kunstmatig proces. Weinig natuurlijks aan. Door de huidige technieken zijn de mogelijkheden in aroma's oneindig. Alle mogelijke smaken kunnen (kunstmatig) gemaakt worden. Mensen eten graag voedsel dat lekker smaakt, met de natuurlijke oogst zouden de fabrikanten iedereen nooit kunnen voorzien van alle favoriete smaakjes.
Zijn die aroma's dan ook slecht voor je gezondheid? Nee, dat zijn ze niet. Je moet wel heel veel aroma's per dag binnen krijgen om een schadelijk effect te vergaren voor je lichaam. Aan aroma's is alleen weinig natuurlijks te vinden. Je lichaam heeft er niet veel aan, het is alleen voor de aangename smaak in je mond. Kies daarom vaker voor de pure, onbewerkte producten. Ga eens naar de lokale markt bij jou in de buurt en koop vers fruit, groente, kaas, eieren en zuivel, zo van de boer of de tuinder. Dan weet je (vrijwel) zeker dat de smaak van dit product niet is verkregen door genetische manipulatie. Proef de smaak van vers, onbewerkt voedsel!