"Mmmhh! Een lekker bakkie verse koffie. Wat kunnen wij daar toch van genieten." Ben jij er ook zo één? Ik in ieder geval wel! 's Ochtends op het werk mijn eerste bakkie koffie is altijd heerlijk. Na een bakkie of 2-3 heb ik er dan wel weer genoeg van. Zo zijn er met mij nog miljoenen Nederlanders die iedere dag koffie drinken. Gemiddeld drinkt iemand in Nederland zo'n 2,4 koppen koffie per dag. Daarmee staat ons landje eenzaam aan de top als je kijkt naar hoeveel koffie er per persoon in alle andere landen van de wereld wordt gedronken. (1)
Voordelen
Koffie is hartstikke lekker (vinden veel mensen), maar in een bepaalde mate ook gezond voor ons. Uit onderzoek blijkt dat het drinken van 2-4 koppen gefilterde koffie per dag o.a. bescherming biedt tegen diabetes type II en hart- en vaatziekten. Kies dan wel voor de gefilterde koffie, de Senseo-varianten vallen hier niet onder. (2) De cafeïne in koffie zorgt ervoor dat je wakker en alert wordt. Cafeïne blokkeert een remmende neurotransmitter wat leidt tot een stimulerend effect. (3) Koffie bevat tevens kleine hoeveelheden van allerlei vitaminen en mineralen die je dagelijks nodig hebt om gezond te blijven. Denk aan vitamine B2, vitamine B5, magnesium, mangaan en kalium. (4) Koffie bevat weinig calorieën waardoor koffie past in een voedingspatroon waarin je op gewicht probeert te blijven of probeert af te vallen. Een kopje koffie (zwart) bevat ongeveer 2 kcal. Tot slot stimuleert koffie je stofwisseling met 3 tot 11 procent. Je lichaam verbruikt meer energie in dezelfde tijdseenheid. (5)
Nadelen
Wie meer dan vier koppen koffie per dag drinkt kan vervelende bijwerkingen gaan ervaren. Denk aan slapeloosheid, nervositeit, hartkloppingen, maagklachten of trillen. Deze effecten ontstaan voornamelijk door de grote hoeveelheid cafeïne die je dan binnenkrijgt. De nadelen overtreffen dan de voordelen. Doorgewinterde koffiedrinkers zullen minder klachten ervaren van een teveel aan cafeïne, er is gewenning opgetreden. Toch wordt er sterk afgeraden om meer dan 400 milligram cafeïne per dag te nuttigen. (6) Dat staat gelijk aan ongeveer 4 tot 5 koppen koffie, tien blikjes cola of twee energiedrankjes. Nog een nadeel van koffie is dat het behoorlijk aanslaat op je gebit.
In mijn praktijk adviseer ik mijn cliënten 2-4 koppen koffie te drinken. Ik adviseer ze de koffie goed over de dag te verdelen zodat de voordelen van de cafeïne gedurende de hele dag gelden. Aan meer dan 4 koppen koffie heeft je lichaam niets meer! Kies dan liever voor water of thee. Het wennen aan minder koffie gaat soms gepaard met ontwenningsverschijnselen (o.a. hoofdpijn) maar heeft vaak positieve effecten op de langere termijn.
Bronnen:
(1) Roberto A. Ferdman - Where the world’s biggest coffee drinkers live - 2014 - https://qz.com/166983/where-the-worlds-biggest-coffee-drinkers-live/
(2) EmaxHealth - Deborah Mitchell G - Antioxidant Helps People with Low HDL Cholesterol - Jun 18 2012
(3) Life Sciences - Volume 31, Issue 24, 13 December 1982, Pages 2709-2715 - A.L. McCall. - Blood-brain barrier transport of caffeine: Dose-related restriction of adenine transport
(4) Nutritiondata - Coffee, brewed from grounds, prepared with tap water Nutrition Facts & Calories - http://nutritiondata.self.com/facts/beverages/3898/2
(5) Food Science and Biotechnology - Tae-Wook Kim, Young-Oh Shin, Jeong-Beom Lee - August 2010, Volume 19, Issue 4, pp 1077–1081 - Effect of caffeine on the metabolic responses of lipolysis and activated sweat gland density in human during physical activity
(6) Voedingscentrum- Cafeïne - http://www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/cafeine.aspx
Voordelen
Koffie is hartstikke lekker (vinden veel mensen), maar in een bepaalde mate ook gezond voor ons. Uit onderzoek blijkt dat het drinken van 2-4 koppen gefilterde koffie per dag o.a. bescherming biedt tegen diabetes type II en hart- en vaatziekten. Kies dan wel voor de gefilterde koffie, de Senseo-varianten vallen hier niet onder. (2) De cafeïne in koffie zorgt ervoor dat je wakker en alert wordt. Cafeïne blokkeert een remmende neurotransmitter wat leidt tot een stimulerend effect. (3) Koffie bevat tevens kleine hoeveelheden van allerlei vitaminen en mineralen die je dagelijks nodig hebt om gezond te blijven. Denk aan vitamine B2, vitamine B5, magnesium, mangaan en kalium. (4) Koffie bevat weinig calorieën waardoor koffie past in een voedingspatroon waarin je op gewicht probeert te blijven of probeert af te vallen. Een kopje koffie (zwart) bevat ongeveer 2 kcal. Tot slot stimuleert koffie je stofwisseling met 3 tot 11 procent. Je lichaam verbruikt meer energie in dezelfde tijdseenheid. (5)
Nadelen
Wie meer dan vier koppen koffie per dag drinkt kan vervelende bijwerkingen gaan ervaren. Denk aan slapeloosheid, nervositeit, hartkloppingen, maagklachten of trillen. Deze effecten ontstaan voornamelijk door de grote hoeveelheid cafeïne die je dan binnenkrijgt. De nadelen overtreffen dan de voordelen. Doorgewinterde koffiedrinkers zullen minder klachten ervaren van een teveel aan cafeïne, er is gewenning opgetreden. Toch wordt er sterk afgeraden om meer dan 400 milligram cafeïne per dag te nuttigen. (6) Dat staat gelijk aan ongeveer 4 tot 5 koppen koffie, tien blikjes cola of twee energiedrankjes. Nog een nadeel van koffie is dat het behoorlijk aanslaat op je gebit.
In mijn praktijk adviseer ik mijn cliënten 2-4 koppen koffie te drinken. Ik adviseer ze de koffie goed over de dag te verdelen zodat de voordelen van de cafeïne gedurende de hele dag gelden. Aan meer dan 4 koppen koffie heeft je lichaam niets meer! Kies dan liever voor water of thee. Het wennen aan minder koffie gaat soms gepaard met ontwenningsverschijnselen (o.a. hoofdpijn) maar heeft vaak positieve effecten op de langere termijn.
Bronnen:
(1) Roberto A. Ferdman - Where the world’s biggest coffee drinkers live - 2014 - https://qz.com/166983/where-the-worlds-biggest-coffee-drinkers-live/
(2) EmaxHealth - Deborah Mitchell G - Antioxidant Helps People with Low HDL Cholesterol - Jun 18 2012
(3) Life Sciences - Volume 31, Issue 24, 13 December 1982, Pages 2709-2715 - A.L. McCall. - Blood-brain barrier transport of caffeine: Dose-related restriction of adenine transport
(4) Nutritiondata - Coffee, brewed from grounds, prepared with tap water Nutrition Facts & Calories - http://nutritiondata.self.com/facts/beverages/3898/2
(5) Food Science and Biotechnology - Tae-Wook Kim, Young-Oh Shin, Jeong-Beom Lee - August 2010, Volume 19, Issue 4, pp 1077–1081 - Effect of caffeine on the metabolic responses of lipolysis and activated sweat gland density in human during physical activity
(6) Voedingscentrum- Cafeïne - http://www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/cafeine.aspx