Vrijwel iedereen houd van chocolade. Vooral bij de dames is deze traktatie favoriet. Zelf houd ik ook erg van chocolade. Ja, ik schaam mij er niet voor, ik eet met name chocolade in één bepaalde week in de maand. En in die week blijft het niet bij het aanbevolen blokje chocolade per dag maar wordt dit zomaar direct een hele reep. Ik weet dat het niet goed is, maar die reep is dan gewoon té lekker, ik heb er dan té veel zin in! Waarom eten vrouwen dan meer chocolade? Dat is niet zomaar, daar is een (wetenschappelijke) reden voor. De cacao in de chocolade bevat veel magnesium wat zorgt voor minder buikkrampen door de menstruatie. Ook zorgt cacao ervoor dat je je blijer, gelukkiger en energieker gaat voelen. Ook niet onbelangrijk tijdens die ene week in de maand.
Al eeuwen lang eten of eigenlijk drinken mensen cacao. Ver voor Christus waren er al mensen in Midden- en Zuid-Amerika die opgelost cacao in water dronken. Op één eiland in de buurt van Panama drinken de mensen nog steeds dit "bittere water". Uit een onderzoek uit 2007(1) is gebleken dat deze indianen langer leven dan de inwoners op het vaste land van Panama. Ze bleken veel minder kans te hebben om te overlijden aan hart- en vaatziekten en diabetes. Dit heeft vele onderzoekers de laatste jaren er toe aangezet om de gezondheidseffecten van cacao verder te onderzoeken.
Cacao bevat een aantal stoffen die behoren tot de familie van de flavonoïden, stofjes die een positieve invloed hebben op onze bloeddruk. Tevens kwam uit een onderzoek uit 2008 (2) dat het dagelijks eten van een stukje chocolade de gevoeligheid van insuline verhoogt. Een verminderde gevoeligheid van onze cellen voor insuline ligt namelijk aan de basis voor het ontwikkelen van diabetes type II. Hoe gevoeliger de cellen zijn voor insuline, hoe beter dus. In de loop der jaren zeggen meer en meer onderzoeken dat een stukje chocolade per dag dus helemaal niet zo slecht is.
Hoeveel chocolade moeten we eten om het gezondheidseffect te behalen? Helaaaaaas is dit niet een hele reep. Dit is véél te veel. Chocolade bevat naast cacao ook behoorlijk wat suiker (zeg maar gerust dat het een suikerbom is). We moeten dus niet te veel chocolade eten. Een blokje van 10-15 gram chocolade per dag is genoeg om het een gezondheidsvoordeel te laten hebben. Kies daarbij voor de meest pure chocolade (helaas mensen, witte of melkchocolade tellen niet mee voor het behalen van een gezondheidswinst). Hoe meer cacao, hoe beter. Een cacaogehalte van minimaal 70% wordt geadviseerd. In mijn praktijk adviseer ik (bijna) alle cliënten 's avonds een stukje zéér pure chocolade te nemen. De meeste mensen zien dat als een heerlijke traktatie aan het einde van de dag!
Pak iedere dag je flavonoïden mee, eet een stukje pure chocolade! Zo heb je iedere dag een echt geniet-momentje!
Bronvermelding
1: Bayard V. Chamorro F. Motta J. Hollenberg N. Does flavenol intake influence mortality from nictric oxide - dependent processes? Int J Med Sci. 2007; 4: 53-58.
2: Grassi D. et al. Blood pressure is reduced and insulin sensivity increased in glucose intolerant hypertensive subjects after 15 days of consuming high-polyphenol dark chocolate. J. Nutr. 2008: 138(9): 1671-1676.
Al eeuwen lang eten of eigenlijk drinken mensen cacao. Ver voor Christus waren er al mensen in Midden- en Zuid-Amerika die opgelost cacao in water dronken. Op één eiland in de buurt van Panama drinken de mensen nog steeds dit "bittere water". Uit een onderzoek uit 2007(1) is gebleken dat deze indianen langer leven dan de inwoners op het vaste land van Panama. Ze bleken veel minder kans te hebben om te overlijden aan hart- en vaatziekten en diabetes. Dit heeft vele onderzoekers de laatste jaren er toe aangezet om de gezondheidseffecten van cacao verder te onderzoeken.
Cacao bevat een aantal stoffen die behoren tot de familie van de flavonoïden, stofjes die een positieve invloed hebben op onze bloeddruk. Tevens kwam uit een onderzoek uit 2008 (2) dat het dagelijks eten van een stukje chocolade de gevoeligheid van insuline verhoogt. Een verminderde gevoeligheid van onze cellen voor insuline ligt namelijk aan de basis voor het ontwikkelen van diabetes type II. Hoe gevoeliger de cellen zijn voor insuline, hoe beter dus. In de loop der jaren zeggen meer en meer onderzoeken dat een stukje chocolade per dag dus helemaal niet zo slecht is.
Hoeveel chocolade moeten we eten om het gezondheidseffect te behalen? Helaaaaaas is dit niet een hele reep. Dit is véél te veel. Chocolade bevat naast cacao ook behoorlijk wat suiker (zeg maar gerust dat het een suikerbom is). We moeten dus niet te veel chocolade eten. Een blokje van 10-15 gram chocolade per dag is genoeg om het een gezondheidsvoordeel te laten hebben. Kies daarbij voor de meest pure chocolade (helaas mensen, witte of melkchocolade tellen niet mee voor het behalen van een gezondheidswinst). Hoe meer cacao, hoe beter. Een cacaogehalte van minimaal 70% wordt geadviseerd. In mijn praktijk adviseer ik (bijna) alle cliënten 's avonds een stukje zéér pure chocolade te nemen. De meeste mensen zien dat als een heerlijke traktatie aan het einde van de dag!
Pak iedere dag je flavonoïden mee, eet een stukje pure chocolade! Zo heb je iedere dag een echt geniet-momentje!
Bronvermelding
1: Bayard V. Chamorro F. Motta J. Hollenberg N. Does flavenol intake influence mortality from nictric oxide - dependent processes? Int J Med Sci. 2007; 4: 53-58.
2: Grassi D. et al. Blood pressure is reduced and insulin sensivity increased in glucose intolerant hypertensive subjects after 15 days of consuming high-polyphenol dark chocolate. J. Nutr. 2008: 138(9): 1671-1676.