Vorige week was ik even uit de lucht, ik was een weekje wintersporten! Heerlijk van alle bergen af geskied en lekker geluncht in één van de vele berghutten. Voor mij is dit toch wel de ideale combinatie tijdens een vakantie. Inspanning en ontspanning. De hele dag lekker sportief bezig zijn en tussendoor jezelf lekker verwennen met een goede lunch of kop koffie. 's Avonds ben je, door de frisse lucht en het actief zijn, lekker rozig en slaap je extra goed! Ik heb een heerlijk weekje gehad op de berg.
De berghutten waren een bijzondere ervaring. Ik heb echt mijn ogen uitgekeken. Écht waar! Hoezo, zul je denken...?
Wat een enorme lunchmaaltijden werken mensen weg!!! Dan heb ik het nog niet over de samenstelling van deze maaltijden. En, niet te vergeten, de dranken die mensen bij hun eten nuttigen. Enorme pullen bieren worden om 12.00 uur al door de berghut gesleept. Bratwurst met patat en curry, Wienerschnitzel met patat, de Goulashsuppe, Steak Hachee, een Apfelstudel, Rösti met ei of de Oostenrijkse Kaiserschmarrn vliegen de keuken uit. Het kan allemaal niet gek genoeg op wintersport.
Skiën of snowboarden betekent veel inspanning en je bent actief bezig op grote hoogte (boven op de berg). Dit zijn twee aspecten waar je spijsvertering minder blij mee is. Laat die vette worst, machtige taart en pullen bier dus liever staan en luister naar je lichaam. Niet vullen maar voeden als je zo inspannend bezig bent. Alcohol ontregelt je interne "thermostaat" en kan ervoor zorgen dat je eerder bevriest. Tevens beïnvloedt het je reactietijd en je coördinatie. Toch wel handig dat deze eigenschappen goed werken als je van de zwarte piste naar beneden komt glijden. Skip de alcohol dus eerst even tijdens je lunch. Daar kun je (eventueel) tijdens de après-ski mee beginnen. Dit uurtje wordt niet voor niets de après-ski genoemd, zo moet je maar denken!
Het grote verschil tussen een gezonde winter(sport)maaltijd en een normale maaltijd is dat je 's winters meer energierijk voedsel nodig hebt. Koolhydraten zijn op dagen tijdens het wintersporten de belangrijkste energieleverancier. Vooral tijdens de lunch zijn deze belangrijk. Probeer die koolhydraten vooral in de vorm van traag opnemend zetmeel te nemen en laat de snelle suikers staan. Vergeet ook de eiwitten tijdens de lunch niet (goed voor het herstel) maar overdrijf dit niet. Bij te veel eiwitten kun je last van je maag krijgen tijdens het skiën. Bestel bijvoorbeeld een (volkoren) tosti met ham en kaas of een lichtgekruide pasta bolognese. Ook een bord Kaiserschmarrn zou een goede lunch kunnen zijn. Kaiserschmarrn is eigenlijk de Oostenrijkse variant van de Nederlandse pannenkoek. Als ze niet te vet gebakken zijn, is dit ook een voedzame, gezonde lunch. Zo heb ik in een berghut heerlijk zitten smikkelen van een bord Kaiserschmarrn!
Fijne wintersport en denk aan mijn lunchtips! Je zult je er alleen maar beter bij voelen. Succes gegarandeerd!
De berghutten waren een bijzondere ervaring. Ik heb echt mijn ogen uitgekeken. Écht waar! Hoezo, zul je denken...?
Wat een enorme lunchmaaltijden werken mensen weg!!! Dan heb ik het nog niet over de samenstelling van deze maaltijden. En, niet te vergeten, de dranken die mensen bij hun eten nuttigen. Enorme pullen bieren worden om 12.00 uur al door de berghut gesleept. Bratwurst met patat en curry, Wienerschnitzel met patat, de Goulashsuppe, Steak Hachee, een Apfelstudel, Rösti met ei of de Oostenrijkse Kaiserschmarrn vliegen de keuken uit. Het kan allemaal niet gek genoeg op wintersport.
Skiën of snowboarden betekent veel inspanning en je bent actief bezig op grote hoogte (boven op de berg). Dit zijn twee aspecten waar je spijsvertering minder blij mee is. Laat die vette worst, machtige taart en pullen bier dus liever staan en luister naar je lichaam. Niet vullen maar voeden als je zo inspannend bezig bent. Alcohol ontregelt je interne "thermostaat" en kan ervoor zorgen dat je eerder bevriest. Tevens beïnvloedt het je reactietijd en je coördinatie. Toch wel handig dat deze eigenschappen goed werken als je van de zwarte piste naar beneden komt glijden. Skip de alcohol dus eerst even tijdens je lunch. Daar kun je (eventueel) tijdens de après-ski mee beginnen. Dit uurtje wordt niet voor niets de après-ski genoemd, zo moet je maar denken!
Het grote verschil tussen een gezonde winter(sport)maaltijd en een normale maaltijd is dat je 's winters meer energierijk voedsel nodig hebt. Koolhydraten zijn op dagen tijdens het wintersporten de belangrijkste energieleverancier. Vooral tijdens de lunch zijn deze belangrijk. Probeer die koolhydraten vooral in de vorm van traag opnemend zetmeel te nemen en laat de snelle suikers staan. Vergeet ook de eiwitten tijdens de lunch niet (goed voor het herstel) maar overdrijf dit niet. Bij te veel eiwitten kun je last van je maag krijgen tijdens het skiën. Bestel bijvoorbeeld een (volkoren) tosti met ham en kaas of een lichtgekruide pasta bolognese. Ook een bord Kaiserschmarrn zou een goede lunch kunnen zijn. Kaiserschmarrn is eigenlijk de Oostenrijkse variant van de Nederlandse pannenkoek. Als ze niet te vet gebakken zijn, is dit ook een voedzame, gezonde lunch. Zo heb ik in een berghut heerlijk zitten smikkelen van een bord Kaiserschmarrn!
Fijne wintersport en denk aan mijn lunchtips! Je zult je er alleen maar beter bij voelen. Succes gegarandeerd!