"Bewerkt vlees kankerverwekkend!", "Bacon en ham op lijst kankerverwekkende stoffen", "WHO wil bewerkt vlees op lijst kankerverwekkende stoffen". Deze berichten verschenen deze week in allerlei kranten en ook op het nieuws werd het veelvuldig genoemd. Best zorgwekkend nieuws te noemen!
Al een tijdje is bekend dat rood vlees kankerverwekkend zou kunnen zijn en je hier dus niet te veel van zou moeten consumeren. Daar is nu dus bewerkt vlees bijgekomen. Bewerkt vlees is vlees dat geconserveerd is door te roken, te drogen, te zouten of doordat er conserveringsmiddelen aan toe zijn gevoegd. Voorbeelden zijn ham, bacon, rookworst en salami. Maar ook hamburgers en gehakt vallen onder deze categorie. Kunnen we dan helemaal niets meer veilig eten tegenwoordig?
Op basis van een groot internationaal onderzoek zou de Wereld Gezondheidsorganisatie graag zien dat bewerkt vlees ook op de lijst van kankerverwekkende stoffen komt. Vooral de link tussen vlees en darmkanker is sterk, met schattingen dat de helft van de gevallen kunnen worden voorkomen door een gezondere levenswijze.
Naar mijn mening is het plaatsen van bewerkt vlees op de lijst kankerverwekkende stoffen een goede zaak. Natuurlijk heb je na één keer bewerkt vlees eten niet direct kanker, maar het is zeker belangrijk hier aandacht aan te besteden. Onbewerkte voedingsmiddelen genieten altijd de voorkeur boven de bewerkte voedingsmiddelen. Dat geldt naast vlees eigenlijk voor alle producten. Hoe natuurlijker en onbewerkter, hoe beter! Alle toevoegingen aan voedsel, additieven of zogenaamde E-nummers (door de Europese Unie goedgekeurde toevoegingen), maken het product er niet gezonder op. Aan vrijwel alle voedingsmiddelen zijn additieven toegevoegd. Dit om de smaak, de kleur of de houdbaarheid te bevorderen. Sommige additieven zijn ook gewoon natuurlijke stoffen, zo is E300 gewoon vitamine C die aan het product is toegevoegd. Maar toch, die E-nummers!
Variatie is hiervoor de oplossing! Naar mijn idee is dit het belangrijkste punt om de nadelige effecten van sommige voedingsmiddelen te voorkomen. Eet en drink iedere dag anders. Varieer in je tussendoortjes, wissel je vertrouwde ontbijtje eens af met iets anders, verander een keer van broodsoort, kook 's avonds een gezonde maaltijd met een groentesoort waar je nog nooit van hebt gehoord of probeer eens een ander soort fruit dat er zo lekker uitziet in de supermarkt. Geen dag is hetzelfde, dus je voeding kan dit ook niet zijn! Naast dat variëren je gezondheid bevordert is het ook nog eens erg leuk om elke dag andere dingen te eten. Probeer eens iets nieuws, proef een nieuwe smaak en geniet van verse producten! Succes en geniet ervan!
Al een tijdje is bekend dat rood vlees kankerverwekkend zou kunnen zijn en je hier dus niet te veel van zou moeten consumeren. Daar is nu dus bewerkt vlees bijgekomen. Bewerkt vlees is vlees dat geconserveerd is door te roken, te drogen, te zouten of doordat er conserveringsmiddelen aan toe zijn gevoegd. Voorbeelden zijn ham, bacon, rookworst en salami. Maar ook hamburgers en gehakt vallen onder deze categorie. Kunnen we dan helemaal niets meer veilig eten tegenwoordig?
Op basis van een groot internationaal onderzoek zou de Wereld Gezondheidsorganisatie graag zien dat bewerkt vlees ook op de lijst van kankerverwekkende stoffen komt. Vooral de link tussen vlees en darmkanker is sterk, met schattingen dat de helft van de gevallen kunnen worden voorkomen door een gezondere levenswijze.
Naar mijn mening is het plaatsen van bewerkt vlees op de lijst kankerverwekkende stoffen een goede zaak. Natuurlijk heb je na één keer bewerkt vlees eten niet direct kanker, maar het is zeker belangrijk hier aandacht aan te besteden. Onbewerkte voedingsmiddelen genieten altijd de voorkeur boven de bewerkte voedingsmiddelen. Dat geldt naast vlees eigenlijk voor alle producten. Hoe natuurlijker en onbewerkter, hoe beter! Alle toevoegingen aan voedsel, additieven of zogenaamde E-nummers (door de Europese Unie goedgekeurde toevoegingen), maken het product er niet gezonder op. Aan vrijwel alle voedingsmiddelen zijn additieven toegevoegd. Dit om de smaak, de kleur of de houdbaarheid te bevorderen. Sommige additieven zijn ook gewoon natuurlijke stoffen, zo is E300 gewoon vitamine C die aan het product is toegevoegd. Maar toch, die E-nummers!
Variatie is hiervoor de oplossing! Naar mijn idee is dit het belangrijkste punt om de nadelige effecten van sommige voedingsmiddelen te voorkomen. Eet en drink iedere dag anders. Varieer in je tussendoortjes, wissel je vertrouwde ontbijtje eens af met iets anders, verander een keer van broodsoort, kook 's avonds een gezonde maaltijd met een groentesoort waar je nog nooit van hebt gehoord of probeer eens een ander soort fruit dat er zo lekker uitziet in de supermarkt. Geen dag is hetzelfde, dus je voeding kan dit ook niet zijn! Naast dat variëren je gezondheid bevordert is het ook nog eens erg leuk om elke dag andere dingen te eten. Probeer eens iets nieuws, proef een nieuwe smaak en geniet van verse producten! Succes en geniet ervan!