Leven als een god in Frankrijk? Als het op voeding aan komt, jazeker wel! Als een echte Fransman met een baguette onder je arm 's ochtends vanaf de boulangerie terug naar je tentje sjokken...? 's Middags een stukje Camembert...? Iedere avond een lekker glaasje Franse Merlot...? Allemaal Franse gewoonten op voedingsgebied die horen binnen de Franse cultuur. Helemaal niet zo verkeerd!?!
Franse mensen zijn over het algemeen slank en gezond. Toch eten ze veel lekkere dingen zoals croissants, stokbrood, wijn en smakelijke Franse gerechten. Hoe kan het dan toch dat ze zo slank zijn, slank blijven en er bijvoorbeeld weinig hart- en vaatziekten voorkomen? Ik ben tijdens mijn vakantie in de Franse Alpen op onderzoek uit gegaan en zal je de Franse geheimen om eeuwig slank te blijven proberen te onthullen.
Wat zegt mijn ervaring?
Tijdens mijn vakantie is het mij inderdaad opgevallen dat de meeste Fransen slank zijn. Je ziet maar weinig zware Fransen. Ik ben echter alleen in de kleine Franse dorpjes in de Alpen geweest en heb niet gezien hoe het er in de stad aan toe gaat. Wat mij ook is opgevallen, is dat de Fransen echt de tijd nemen om te eten. Ze lunchen uitgebreid tijdens de siësta, zo tussen 13.00 en 15.00 uur. Je ziet ze veelal aan salades of aan gerechten met magere vleessoorten of kip en vis. Het percentage koolhydraten in zo'n maaltijd ligt heel laag. Ze eten er maar een klein beetje pasta, rijst of aardappelen bij. 's Avonds eten ze zo'n zelfde maaltijd met veel groente en weer een stukje mager vlees, vis of kip. In de Franse keuken wordt veel gebruik gemaakt van olijfolie. Tevens drinken ze bij beide maaltijden een glas wijn, aangelengd met een grote kan water.
Wat zegt de wetenschap?
In de wetenschap spreken onderzoekers elkaar een beetje tegen. De één zegt dat Fransen zo slank zijn omdat zij goede genen hebben, andere onderzoekers zijn er echter van overtuigd dat het toch echt de Franse manier van leven en het Franse voedingspatroon is. Genen zullen zeker een rol spelen, maar met alleen goede genen kom je er niet. De waarheid zal, denk ik, een beetje in het midden liggen. Wat wel bewezen is, is dat Fransen echt de tijd nemen om te eten (minder stress). Ze eten langzaam en nemen kleine porties. Tevens eten zij veel verse producten (zoals groente en verse vis) en maar heel weinig bewerkte producten. Ook in de tussendoortjes zijn de Fransen gewend om onbewerkte producten te nuttigen, zoals noten, fruit of een stukje Franse kaas. Tevens worden er in de Franse keuken veel gezonde vetten gebruikt in de vorm van olijfolie.
De Franse keuken is echter lang niet heilig. Zo is het ontbijt van de Fransen nou niet echt om over naar huis te schrijven. Stokbrood, jam en croissants; vrijwel geen vezels, enkel snelle koolhydraten (suikers) en behoorlijk wat (verzadigd) vet. Tevens zijn de Fransen niet vies van een zoet broodje op z'n tijd of een grote schep suiker in de yoghurt. Echter kunnen wij behoorlijk wat leren van de traditionele Franse manier van eten en drinken.
Maak je bourgondische-ik een beetje wakker en geniet van je voeding zoals je als een god geniet van het leven in Frankrijk!
Franse mensen zijn over het algemeen slank en gezond. Toch eten ze veel lekkere dingen zoals croissants, stokbrood, wijn en smakelijke Franse gerechten. Hoe kan het dan toch dat ze zo slank zijn, slank blijven en er bijvoorbeeld weinig hart- en vaatziekten voorkomen? Ik ben tijdens mijn vakantie in de Franse Alpen op onderzoek uit gegaan en zal je de Franse geheimen om eeuwig slank te blijven proberen te onthullen.
Wat zegt mijn ervaring?
Tijdens mijn vakantie is het mij inderdaad opgevallen dat de meeste Fransen slank zijn. Je ziet maar weinig zware Fransen. Ik ben echter alleen in de kleine Franse dorpjes in de Alpen geweest en heb niet gezien hoe het er in de stad aan toe gaat. Wat mij ook is opgevallen, is dat de Fransen echt de tijd nemen om te eten. Ze lunchen uitgebreid tijdens de siësta, zo tussen 13.00 en 15.00 uur. Je ziet ze veelal aan salades of aan gerechten met magere vleessoorten of kip en vis. Het percentage koolhydraten in zo'n maaltijd ligt heel laag. Ze eten er maar een klein beetje pasta, rijst of aardappelen bij. 's Avonds eten ze zo'n zelfde maaltijd met veel groente en weer een stukje mager vlees, vis of kip. In de Franse keuken wordt veel gebruik gemaakt van olijfolie. Tevens drinken ze bij beide maaltijden een glas wijn, aangelengd met een grote kan water.
Wat zegt de wetenschap?
In de wetenschap spreken onderzoekers elkaar een beetje tegen. De één zegt dat Fransen zo slank zijn omdat zij goede genen hebben, andere onderzoekers zijn er echter van overtuigd dat het toch echt de Franse manier van leven en het Franse voedingspatroon is. Genen zullen zeker een rol spelen, maar met alleen goede genen kom je er niet. De waarheid zal, denk ik, een beetje in het midden liggen. Wat wel bewezen is, is dat Fransen echt de tijd nemen om te eten (minder stress). Ze eten langzaam en nemen kleine porties. Tevens eten zij veel verse producten (zoals groente en verse vis) en maar heel weinig bewerkte producten. Ook in de tussendoortjes zijn de Fransen gewend om onbewerkte producten te nuttigen, zoals noten, fruit of een stukje Franse kaas. Tevens worden er in de Franse keuken veel gezonde vetten gebruikt in de vorm van olijfolie.
De Franse keuken is echter lang niet heilig. Zo is het ontbijt van de Fransen nou niet echt om over naar huis te schrijven. Stokbrood, jam en croissants; vrijwel geen vezels, enkel snelle koolhydraten (suikers) en behoorlijk wat (verzadigd) vet. Tevens zijn de Fransen niet vies van een zoet broodje op z'n tijd of een grote schep suiker in de yoghurt. Echter kunnen wij behoorlijk wat leren van de traditionele Franse manier van eten en drinken.
Maak je bourgondische-ik een beetje wakker en geniet van je voeding zoals je als een god geniet van het leven in Frankrijk!