Deze week presenteerde het Voedingscentrum de nieuwe "Schijf van Vijf". Na 12 jaar is de verouderde schijf eindelijk niet meer de aanbeveling qua voeding. Het Voedingscentrum adviseert in de nieuwe Schijf van Vijf een verhoging van de hoeveelheid groente en meer onbewerkte producten. De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid groente gaat van 200 gram naar 250 gram per dag. Grote vrienden worden met groenten dus! Maar, hoe doe je dat?
Groenten zijn er in veel soorten en bevatten allemaal weer net even andere vitamines, mineralen en voedingsvezels. Groenten leveren vitamine C, vitamine A, kalium, ijzer en calcium. Binnen de groenten is er ook voldoende keus: zo zijn er koolsoorten, kiemgroenten, paddenstoelen, bladgroenten, peulvruchten, knolgewassen, stengelgewassen en uien. Je hebt dus behoorlijk wat variatie mogelijkheden. Groenten bevatten daarnaast vrijwel geen (natuurlijke) suikers en juist veel eiwitten die de bloedsuikerspiegel in balans houden. Het houdt de suikerpieken en suikerdippen in je bloed in toom. Het Voedingscentrum gaat met deze aanbeveling de kant van het paleodieet op. Naar hoe mensen vroeger leefden als jager, verzamelaar. Veel groenten, peulvruchten, noten, vlees en vis. Een voedingspatroon wat bij mij ook hoog in het vaandel staat. Je krijgt met dit voedingspatroon een hoger percentage eiwitten binnen en minder koolhydraten (suikers). Een manier van voeden wat, vooral voor mensen die overdag weinig beweging hebben (zittend beroep) of voor de doelgroep 50+, een positieve wending aan het lichaamsgewicht, vetpercentage en hoeveelheid visceraal vet (buikvet) kan geven. Tevens zorgt het voor meer lichamelijk en geestelijk welbevinden.
Welke groenten kun je nou het beste kiezen?
De kwaliteit van groente gaat een paar uur na de oogst al achteruit. Hoe verser de groente, hoe beter dus! Verse groenten kun je vinden bij de groenteman of in een supermarkt met een goede versafdeling. Natuurlijk kun je de groenten ook zelf verbouwen, dan heb je ze echt vers van de pers. Groente die je zelf verbouwt bevat daarnaast de minste bestrijdingsmiddelen (waarschijnlijk géén bestrijdingsmiddelen). Alle reden dus om zelf een lekker groentetuintje te beginnen, lekker puur en natuurlijk. Groente uit de diepvries kun je ook prima gebruiken. Hierin zijn alle vitamines, mineralen en voedingsvezels nog bewaard gebleven. Groente uit blik of pot is een minder goede keus. Daaraan zijn vaak suikers en zout toegevoegd om het lang te kunnen bewaren.
Hoe kom ik aan mijn 250 gram groente?
Groenten kun je de hele dag door eten. Je kunt ze toevoegen aan bijna alle gerechten. Begin eens met een eiwitrijk ontbijtje van een dubbele omelet met daarin stukjes tomaat, courgette, ui en aubergine. Maak voor jezelf tussen de middag een grote salade van rode bietensla, radijsjes, bleekselderij en komkommer. Voeg een eiwitrijk product toe om je salade af te maken: portie garnalen, tonijn, zalm, pijnboompitjes, walnoten, geitenkaas of fetakaas. Neem als tussendoortje in de middag gerust een paar worteltjes om op te knabbelen. Sluit de dag af met een diner met voldoende groente; een paar roosjes bloemkool of broccoli, een portie spinazie met een eitje of geniet (in het seizoen) van heerlijke asperges.
Groente in overvloed, variatie in overvloed. Doe er je voordeel mee, maak van groente je grootste vriend!
Fijne paasdagen (met veel groente)!
Groenten zijn er in veel soorten en bevatten allemaal weer net even andere vitamines, mineralen en voedingsvezels. Groenten leveren vitamine C, vitamine A, kalium, ijzer en calcium. Binnen de groenten is er ook voldoende keus: zo zijn er koolsoorten, kiemgroenten, paddenstoelen, bladgroenten, peulvruchten, knolgewassen, stengelgewassen en uien. Je hebt dus behoorlijk wat variatie mogelijkheden. Groenten bevatten daarnaast vrijwel geen (natuurlijke) suikers en juist veel eiwitten die de bloedsuikerspiegel in balans houden. Het houdt de suikerpieken en suikerdippen in je bloed in toom. Het Voedingscentrum gaat met deze aanbeveling de kant van het paleodieet op. Naar hoe mensen vroeger leefden als jager, verzamelaar. Veel groenten, peulvruchten, noten, vlees en vis. Een voedingspatroon wat bij mij ook hoog in het vaandel staat. Je krijgt met dit voedingspatroon een hoger percentage eiwitten binnen en minder koolhydraten (suikers). Een manier van voeden wat, vooral voor mensen die overdag weinig beweging hebben (zittend beroep) of voor de doelgroep 50+, een positieve wending aan het lichaamsgewicht, vetpercentage en hoeveelheid visceraal vet (buikvet) kan geven. Tevens zorgt het voor meer lichamelijk en geestelijk welbevinden.
Welke groenten kun je nou het beste kiezen?
De kwaliteit van groente gaat een paar uur na de oogst al achteruit. Hoe verser de groente, hoe beter dus! Verse groenten kun je vinden bij de groenteman of in een supermarkt met een goede versafdeling. Natuurlijk kun je de groenten ook zelf verbouwen, dan heb je ze echt vers van de pers. Groente die je zelf verbouwt bevat daarnaast de minste bestrijdingsmiddelen (waarschijnlijk géén bestrijdingsmiddelen). Alle reden dus om zelf een lekker groentetuintje te beginnen, lekker puur en natuurlijk. Groente uit de diepvries kun je ook prima gebruiken. Hierin zijn alle vitamines, mineralen en voedingsvezels nog bewaard gebleven. Groente uit blik of pot is een minder goede keus. Daaraan zijn vaak suikers en zout toegevoegd om het lang te kunnen bewaren.
Hoe kom ik aan mijn 250 gram groente?
Groenten kun je de hele dag door eten. Je kunt ze toevoegen aan bijna alle gerechten. Begin eens met een eiwitrijk ontbijtje van een dubbele omelet met daarin stukjes tomaat, courgette, ui en aubergine. Maak voor jezelf tussen de middag een grote salade van rode bietensla, radijsjes, bleekselderij en komkommer. Voeg een eiwitrijk product toe om je salade af te maken: portie garnalen, tonijn, zalm, pijnboompitjes, walnoten, geitenkaas of fetakaas. Neem als tussendoortje in de middag gerust een paar worteltjes om op te knabbelen. Sluit de dag af met een diner met voldoende groente; een paar roosjes bloemkool of broccoli, een portie spinazie met een eitje of geniet (in het seizoen) van heerlijke asperges.
Groente in overvloed, variatie in overvloed. Doe er je voordeel mee, maak van groente je grootste vriend!
Fijne paasdagen (met veel groente)!