RTL komt deze week met het nieuws dat er meer focus voor gezonde voeding moet komen binnen de huisartsenpraktijk. Minder medicijnen en meer aandacht voor gezonde voeding. Vooral patiënten met een chronische aandoening, zoals diabetes, hart- en vaatziekten of COPD, redden het niet met alleen een pilletje. Maar ook voor mensen met chronische vermoeidheid, reuma of chronische darmklachten kan voeding ontzettend veel doen en zorgen dat er minder medicatie nodig is.
"Artsen hebben op dit moment geen enkel idee wat de mogelijkheden van goede voeding kunnen zijn". Zo meldt Tamara de Weijer, initiatiefneemster van de nieuw opgezette stichting Arts en Voeding. Deze stichting wil graag dat huisartsen hun kennis over voeding en de effecten ervan op ziekte en gezondheid vergroten. In de artsenopleiding is er op dit moment amper aandacht voor gezonde voeding. Er komen in onze wereld steeds meer welvaartsziekten voor door het gebruik van gemaksvoedsel en veel industrieel bewerkt voedsel. Tevens bewegen we steeds minder en stapelt stress zich op. De zorgkosten reizen de pan uit. De stichting Arts en Voeding is opgestaan om de focus op gezond leven te krijgen. Met een gezondere voeding en betere leefstijl pak je de oorzaak van veel (chronische) ziekten aan. Met pillen bestrijd je alleen de symptomen.
Meer aandacht voor voeding binnen de huisartsenpraktijk, een zeer goede ontwikkeling vind ik als Leefstijlprofessional!
Naar mijn mening zou er dan direct naar de gehele leefstijl moeten worden gekeken. Dus ook naar de mate van lichamelijke beweging in het dagelijks leven, het sporten, factoren die stress veroorzaken en de omgang hiermee, en het sociale netwerk om de patiënt heen. Al deze factoren zijn van invloed op de leefstijl, wat doorwerkt in de gezondheid van de patiënt.
Dit proces van leefstijlverandering is niet van vandaag op morgen bereikt. Een HBO Leefstijlprofessional kan in samenwerking met de huisarts de patiënt begeleiden naar een gezondere leefstijl en op die manier kan, naar alle waarschijnlijkheid, ook medicatie worden afgebouwd.
Een mooie ontwikkeling die gaande is in de zorg!!
"Artsen hebben op dit moment geen enkel idee wat de mogelijkheden van goede voeding kunnen zijn". Zo meldt Tamara de Weijer, initiatiefneemster van de nieuw opgezette stichting Arts en Voeding. Deze stichting wil graag dat huisartsen hun kennis over voeding en de effecten ervan op ziekte en gezondheid vergroten. In de artsenopleiding is er op dit moment amper aandacht voor gezonde voeding. Er komen in onze wereld steeds meer welvaartsziekten voor door het gebruik van gemaksvoedsel en veel industrieel bewerkt voedsel. Tevens bewegen we steeds minder en stapelt stress zich op. De zorgkosten reizen de pan uit. De stichting Arts en Voeding is opgestaan om de focus op gezond leven te krijgen. Met een gezondere voeding en betere leefstijl pak je de oorzaak van veel (chronische) ziekten aan. Met pillen bestrijd je alleen de symptomen.
Meer aandacht voor voeding binnen de huisartsenpraktijk, een zeer goede ontwikkeling vind ik als Leefstijlprofessional!
Naar mijn mening zou er dan direct naar de gehele leefstijl moeten worden gekeken. Dus ook naar de mate van lichamelijke beweging in het dagelijks leven, het sporten, factoren die stress veroorzaken en de omgang hiermee, en het sociale netwerk om de patiënt heen. Al deze factoren zijn van invloed op de leefstijl, wat doorwerkt in de gezondheid van de patiënt.
Dit proces van leefstijlverandering is niet van vandaag op morgen bereikt. Een HBO Leefstijlprofessional kan in samenwerking met de huisarts de patiënt begeleiden naar een gezondere leefstijl en op die manier kan, naar alle waarschijnlijkheid, ook medicatie worden afgebouwd.
Een mooie ontwikkeling die gaande is in de zorg!!