Ontbijt jij als een koning? Of heb je in de ochtend weinig trek (of tijd) en ontbijt je als een arme sloeber? Misschien ontbijt je wel helemaal niet?
Het tijdstip van eten blijkt belangrijker te zijn dan de maaltijd zelf. Hier kwamen Engelse onderzoekers deze week mee naar buiten. Het tijdstip waarop iemand iets eet heeft volgens dit onderzoek een nog groter effect op de gezondheid dan de maaltijd zelf.
De Britse onderzoekers onderzochten niet WAT de mensen aten, maar op WELK TIJDSTIP. Zij kwamen erachter dat er steeds later op de dag wordt gedineerd en dat men steeds onregelmatiger eet. Deze feiten zorgen voor een belemmering van de spijsvertering. Hoofdconclusie is dat minder eten in de avond zorgt voor een kleinere kans op obesitas. In het gezegde: "Ontbijt als een koning, lunch als een prins en dineer als een arme" lijkt een waarheid te zitten!
In de huidige maatschappij slaat één op de drie Nederlanders het ontbijt over. Ze hebben geen tijd, geen trek of zien het belang van het ontbijt niet in. Ze staan liever iets later op en vertrekken dan direct naar het werk. Na een paar sterke bakken koffie is de lunch vaak de eerste maaltijd van de dag. Gevaar is dat de stofwisseling niet lekker op gang komt en tevens de bloedsuikerspiegel grotere schommelingen vertoont. Niet-ontbijters grijpen later op de dag sneller naar snoep en snacks. Het diner daarentegen schuift steeds verder op naar een tijdstip later op de avond. Mensen zijn klaar met het werk, moeten eerst nog boodschappen doen en beginnen dan pas met koken. Vaak heerst er tegen de avond dan zoveel trek dan mensen hun buikje helemaal overvol eten. Zij dineren als een koning!
Als leefstijlprofessional adviseer ik mijn cliënten maximaal binnen het half uur na het opstaan het ontbijt te nuttigen. Indien er weinig tijd is om rustig te ontbijten kan er een shake gemaakt worden die tijdens het reizen naar het werk kan worden genuttigd. Maak bijvoorbeeld een shake van 250 ml halfvolle melk, een kiwi, een eetlepel lijnzaad en 4 eetlepels havermout. Even blenderen en klaar! Zo heb je een eiwitrijk, goed vullend ontbijtje. Flink ontbijten zorgt voor een betere bloedsuikerspiegel en een fitter, energieker gevoel gedurende de dag. Je lichaam krijgt minder suikerpieken en suikerdipjes te verduren. Zorg tijdens het diner voor veel groente. Schep zeker de helft van je bord vol met groente, ongeveer een vierde met een koolhydraatbron (aardappelen, zilvervliesrijst of volkorenpasta) en een vierde met een stukje mager vlees, vis of vleesvervanger.
Denk aan het gezegde! Start de dag goed, ontbijt als een koning!
Het tijdstip van eten blijkt belangrijker te zijn dan de maaltijd zelf. Hier kwamen Engelse onderzoekers deze week mee naar buiten. Het tijdstip waarop iemand iets eet heeft volgens dit onderzoek een nog groter effect op de gezondheid dan de maaltijd zelf.
De Britse onderzoekers onderzochten niet WAT de mensen aten, maar op WELK TIJDSTIP. Zij kwamen erachter dat er steeds later op de dag wordt gedineerd en dat men steeds onregelmatiger eet. Deze feiten zorgen voor een belemmering van de spijsvertering. Hoofdconclusie is dat minder eten in de avond zorgt voor een kleinere kans op obesitas. In het gezegde: "Ontbijt als een koning, lunch als een prins en dineer als een arme" lijkt een waarheid te zitten!
In de huidige maatschappij slaat één op de drie Nederlanders het ontbijt over. Ze hebben geen tijd, geen trek of zien het belang van het ontbijt niet in. Ze staan liever iets later op en vertrekken dan direct naar het werk. Na een paar sterke bakken koffie is de lunch vaak de eerste maaltijd van de dag. Gevaar is dat de stofwisseling niet lekker op gang komt en tevens de bloedsuikerspiegel grotere schommelingen vertoont. Niet-ontbijters grijpen later op de dag sneller naar snoep en snacks. Het diner daarentegen schuift steeds verder op naar een tijdstip later op de avond. Mensen zijn klaar met het werk, moeten eerst nog boodschappen doen en beginnen dan pas met koken. Vaak heerst er tegen de avond dan zoveel trek dan mensen hun buikje helemaal overvol eten. Zij dineren als een koning!
Als leefstijlprofessional adviseer ik mijn cliënten maximaal binnen het half uur na het opstaan het ontbijt te nuttigen. Indien er weinig tijd is om rustig te ontbijten kan er een shake gemaakt worden die tijdens het reizen naar het werk kan worden genuttigd. Maak bijvoorbeeld een shake van 250 ml halfvolle melk, een kiwi, een eetlepel lijnzaad en 4 eetlepels havermout. Even blenderen en klaar! Zo heb je een eiwitrijk, goed vullend ontbijtje. Flink ontbijten zorgt voor een betere bloedsuikerspiegel en een fitter, energieker gevoel gedurende de dag. Je lichaam krijgt minder suikerpieken en suikerdipjes te verduren. Zorg tijdens het diner voor veel groente. Schep zeker de helft van je bord vol met groente, ongeveer een vierde met een koolhydraatbron (aardappelen, zilvervliesrijst of volkorenpasta) en een vierde met een stukje mager vlees, vis of vleesvervanger.
Denk aan het gezegde! Start de dag goed, ontbijt als een koning!