Een te hoog BMI, te hoog vetpercentage en een te grote middelomtrek... Je zou denken dat ik het heb over iemand die wat te zwaar is en zou moeten afvallen om zijn gezondheid te verbeteren. Maarrr, deze persoon zou daarnaast ook ondervoed kunnen zijn. Helaas komt dit met name onder ouderen vaak voor. Ondervoed klinkt als; te mager, te dun, te weinig voeding. Beetje gek dus dat iemand die te dik is ook ondervoed kan zijn. Hoe zit dat? Ondervoeding ontstaat als iemand langere tijd te weinig energie en/of te weinig voedingsstoffen binnenkrijgt om gezond te blijven. Je krijgt dan een tekort aan eiwitten, vitamines, mineralen en essentiële vetzuren binnen. Dit kan leiden tot een lager lichaamsgewicht (maar hoeft niet) en het slechter functioneren van het lichaam.
In een gemiddeld verzorgingshuis in Nederland zul je zeer veel ondervoede mensen tegenkomen (20-25%). Mensen in verzorgingshuizen wonen vaak alleen en vinden het niet gezellig om alleen aan tafel een goede warme maaltijd te nuttigen. Soms zijn ouderen ook niet meer in de gelegenheid om naar buiten te gaan en bij de supermarkt goede voeding te kopen of kunnen ze het uitgebreid koken niet meer aan. Tevens speelt mee dat ouderen vaak slik- en kauwproblemen krijgen. Het eten wordt lastiger en veel ouderen proeven het eten ook minder goed. Het smaakvermogen neemt af. Ook komen vaak verteringsproblemen voor waardoor ouderen geen trek hebben. De voeding die men wel neemt is vaak niet volledig en er worden slechte keuzes gemaakt qua voedingsmiddelen. Ziekte ligt op de loer!
Ondervoeding is een groot probleem wat men in ziekenhuizen ziet. Uit een onderzoek, dat deze week is gepubliceerd, van de Stuurgroep Ondervoeding, de Nederlandse Vereniging van Diëtisten en het VUmc blijkt 15% van de patiënten in een ziekenhuis ondervoed te zijn. Ondervoede patiënten liggen gemiddeld 1,4 dagen langer in het ziekenhuis doordat zij minder snel herstellen en zij vaak ernstigere complicaties van de ziekte hebben.
Helaas wordt ondervoeding vaak niet gezien of geconstateerd. Veel mensen in de omgeving van ouderen denken dat de oudere minder energie nodig heeft. Ze doen bovendien niet erg veel meer op een dag, zo wordt gedacht. Ook juist op latere leeftijd is een gezonde, gevarieerde voeding heel erg belangrijk. Naar mijn mening moet daar binnen de doelgroep 50+ veel meer aandacht aan worden besteed!
Indien ondervoeding al in een vroegtijdig stadium wordt vastgesteld en kan worden verholpen, kan dat een aanzienlijke gezondheidswinst opleveren. Vaak doet het overbrengen van kennis over een gezonde voeding al heel veel. Ouderen zullen door middel van een gezond voedingspatroon en voldoende beweging minder afname van spiermassa hebben en zowel lichamelijk als geestelijk beter kunnen functioneren. Dit heeft een preventieve werking op allerlei gezondheidsklachten. Een goede voeding kan bijdragen aan het gezonder ouder worden! Je kunt niet vroeg genoeg beginnen!
In een gemiddeld verzorgingshuis in Nederland zul je zeer veel ondervoede mensen tegenkomen (20-25%). Mensen in verzorgingshuizen wonen vaak alleen en vinden het niet gezellig om alleen aan tafel een goede warme maaltijd te nuttigen. Soms zijn ouderen ook niet meer in de gelegenheid om naar buiten te gaan en bij de supermarkt goede voeding te kopen of kunnen ze het uitgebreid koken niet meer aan. Tevens speelt mee dat ouderen vaak slik- en kauwproblemen krijgen. Het eten wordt lastiger en veel ouderen proeven het eten ook minder goed. Het smaakvermogen neemt af. Ook komen vaak verteringsproblemen voor waardoor ouderen geen trek hebben. De voeding die men wel neemt is vaak niet volledig en er worden slechte keuzes gemaakt qua voedingsmiddelen. Ziekte ligt op de loer!
Ondervoeding is een groot probleem wat men in ziekenhuizen ziet. Uit een onderzoek, dat deze week is gepubliceerd, van de Stuurgroep Ondervoeding, de Nederlandse Vereniging van Diëtisten en het VUmc blijkt 15% van de patiënten in een ziekenhuis ondervoed te zijn. Ondervoede patiënten liggen gemiddeld 1,4 dagen langer in het ziekenhuis doordat zij minder snel herstellen en zij vaak ernstigere complicaties van de ziekte hebben.
Helaas wordt ondervoeding vaak niet gezien of geconstateerd. Veel mensen in de omgeving van ouderen denken dat de oudere minder energie nodig heeft. Ze doen bovendien niet erg veel meer op een dag, zo wordt gedacht. Ook juist op latere leeftijd is een gezonde, gevarieerde voeding heel erg belangrijk. Naar mijn mening moet daar binnen de doelgroep 50+ veel meer aandacht aan worden besteed!
Indien ondervoeding al in een vroegtijdig stadium wordt vastgesteld en kan worden verholpen, kan dat een aanzienlijke gezondheidswinst opleveren. Vaak doet het overbrengen van kennis over een gezonde voeding al heel veel. Ouderen zullen door middel van een gezond voedingspatroon en voldoende beweging minder afname van spiermassa hebben en zowel lichamelijk als geestelijk beter kunnen functioneren. Dit heeft een preventieve werking op allerlei gezondheidsklachten. Een goede voeding kan bijdragen aan het gezonder ouder worden! Je kunt niet vroeg genoeg beginnen!