Nederlanders zijn echte vleeseters. De gemiddelde Nederlander consumeert per jaar ongeveer 75 kilogram aan vlees. Dit is het totaal van al het rundvlees, varkensvlees, pluimveevlees (kip, kalkoen), kalfsvlees, schapen- en geitenvlees en paardenvlees. De laatste jaren wordt dit steeds minder vlees (1). Mensen worden zich meer bewust van het eten van vlees en de gevolgen ervan voor de natuur en het milieu. Hoeveel keer eet jij vlees per week? Is dat iedere avond of neem je ook wel eens een vegetarische variant of helemaal geen vlees(vervanger)? Vlees bevat behoorlijk veel eiwitten, kan ik dat dan zomaar weglaten tijdens het avondeten?
Het RIVM kwam deze week met een onderzoek naar waar de kansen liggen binnen een integraal (volledig) beleid naar veilig, gezond en duurzaam eten in Nederland (2). De ambitie is om als Nederland voorop te lopen in deze aanpak van een gezond voedingspatroon. Uiteindelijk zullen we dit als wereldwijd punt moeten oppakken om verdere milieuvervuiling tegen te gaan. Er zal een duurzame manier van het voeden van de wereldburgers moeten gaan komen. De overheid zal een actieve rol moeten gaan spelen om de samenwerking tussen de agrarische sectoren, bedrijven en de burgers te vergroten. Meer informatie voor de burgers maar ook een gezonder en duurzamer aanbod in de winkels. Denk aan de ontwikkeling van steeds meer natuurwinkels in Nederland.
Mensen onderschatten vaak de milieu-impact van de vleesproductie. De grootste boosdoener is methaan, een broeikasgas dat ontstaat bij de spijsvertering van koeien en andere herkauwers. Dit gas komt in onze atmosfeer terecht en draagt bij aan de opwarming van de aarde. Ook verbruikt de vee-industrie enorme hoeveelheden voedsel. Samen zorgen deze factoren voor een enorme ecologische voetprint (carbon footprint). Tweederde van alle landbouwgrond over de hele wereld wordt gebruikt als weiland voor het grazende vee of de teelt van veevoer. Hierdoor zijn er al miljoenen hectaren regenwoud en bos gekapt. Zo kan ik nog even doorgaan, conclusie: het eten van dierlijke producten (met name vlees) heeft een behoorlijke impact op de natuur om ons heen en het milieu op de wereld. Daar kunnen wij wel iets aan doen!
Niet te veel eten en een voedingspatroon met meer plantaardige en minder dierlijke producten én minder suikerhoudende en alcoholische dranken. Dat zijn de drie punten die uit het onderzoek van het RIVM zijn gekomen om zo gezonder en duurzamer te kunnen gaan voeden. Dierlijke producten bevatten vaak veel eiwitten. Eiwitten heb je nodig, het zijn bouwstoffen en ze zorgen voor een verzadigd gevoel en het constant blijven van de bloedsuikerspiegel. Toch zijn er ook andere manieren om aan voldoende eiwitten te komen. Denk eens aan peulvruchten, groenten en noten. Allemaal pure producten die je iedere dag zou kunnen consumeren om aan de benodigde hoeveelheid eiwitten te komen. Een voedingsdeskundige (diëtist, leefstijlprofessional) kan jou verder adviseren zodat je met minder vlees wel aan de benodigde hoeveelheden vitamine B12 en ijzer komt.
Sla eens een dagje vlees over en vul je bord met lekker veel verse groenten in allerlei kleuren. Veel beter voor het milieu! Eet smakelijk.
(1) Vleesconsumptie per hoofd van de bevolking in Nederland 2005-2014 - David Verhoog, Hans Wijsman en Ida Terluin.
(2) Wat ligt er op ons bord? Veilig, gezond en duurzaam eten in Nederland - RIVM.
Het RIVM kwam deze week met een onderzoek naar waar de kansen liggen binnen een integraal (volledig) beleid naar veilig, gezond en duurzaam eten in Nederland (2). De ambitie is om als Nederland voorop te lopen in deze aanpak van een gezond voedingspatroon. Uiteindelijk zullen we dit als wereldwijd punt moeten oppakken om verdere milieuvervuiling tegen te gaan. Er zal een duurzame manier van het voeden van de wereldburgers moeten gaan komen. De overheid zal een actieve rol moeten gaan spelen om de samenwerking tussen de agrarische sectoren, bedrijven en de burgers te vergroten. Meer informatie voor de burgers maar ook een gezonder en duurzamer aanbod in de winkels. Denk aan de ontwikkeling van steeds meer natuurwinkels in Nederland.
Mensen onderschatten vaak de milieu-impact van de vleesproductie. De grootste boosdoener is methaan, een broeikasgas dat ontstaat bij de spijsvertering van koeien en andere herkauwers. Dit gas komt in onze atmosfeer terecht en draagt bij aan de opwarming van de aarde. Ook verbruikt de vee-industrie enorme hoeveelheden voedsel. Samen zorgen deze factoren voor een enorme ecologische voetprint (carbon footprint). Tweederde van alle landbouwgrond over de hele wereld wordt gebruikt als weiland voor het grazende vee of de teelt van veevoer. Hierdoor zijn er al miljoenen hectaren regenwoud en bos gekapt. Zo kan ik nog even doorgaan, conclusie: het eten van dierlijke producten (met name vlees) heeft een behoorlijke impact op de natuur om ons heen en het milieu op de wereld. Daar kunnen wij wel iets aan doen!
Niet te veel eten en een voedingspatroon met meer plantaardige en minder dierlijke producten én minder suikerhoudende en alcoholische dranken. Dat zijn de drie punten die uit het onderzoek van het RIVM zijn gekomen om zo gezonder en duurzamer te kunnen gaan voeden. Dierlijke producten bevatten vaak veel eiwitten. Eiwitten heb je nodig, het zijn bouwstoffen en ze zorgen voor een verzadigd gevoel en het constant blijven van de bloedsuikerspiegel. Toch zijn er ook andere manieren om aan voldoende eiwitten te komen. Denk eens aan peulvruchten, groenten en noten. Allemaal pure producten die je iedere dag zou kunnen consumeren om aan de benodigde hoeveelheid eiwitten te komen. Een voedingsdeskundige (diëtist, leefstijlprofessional) kan jou verder adviseren zodat je met minder vlees wel aan de benodigde hoeveelheden vitamine B12 en ijzer komt.
Sla eens een dagje vlees over en vul je bord met lekker veel verse groenten in allerlei kleuren. Veel beter voor het milieu! Eet smakelijk.
(1) Vleesconsumptie per hoofd van de bevolking in Nederland 2005-2014 - David Verhoog, Hans Wijsman en Ida Terluin.
(2) Wat ligt er op ons bord? Veilig, gezond en duurzaam eten in Nederland - RIVM.