Mijn blogje van deze week gaat over uit eten gaan. Je gaat vast zelf wel eens uit eten; naar de Italiaan, de Griek, tapas-restaurant, pannenkoekenhuis of naar een restaurant met een uitgebreide internationale kaart. Zo ga ik vanavond naar,...... de Italiaan! Mmmmmhh! Welke keuzes kun je dan het beste maken en welke juist niet? Vandaar dit blogje. Uit eten gaan moet leuk en lekker zijn!
Voor mensen die proberen gewicht kwijt te raken is uit eten gaan niet altijd een pretje. Er staat zoveel lekkers op de kaart, zoveel te kiezen. Je eet toch ongemerkt heel veel! Zo bevat een pizza al snel 800 tot 1000 calorieën. Voor een vrouw bedraagt de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid calorieën zo'n 2000. Een pizza neemt hiervan dus al bijna de helft in beslag. Maar als je een pizza besteld laat je niet de helft staan. Zo is dat met tapas bijvoorbeeld ook. Je krijgt veel kleine gerechtjes die allemaal even lekker zijn en die je allemaal wilt proeven! Uit eten gaan is leuk maar levert je heel veel calorieën op. Veel mensen zullen dit herkennen. Maar om die reden helemaal nooit meer uit eten te gaan? Doe dat jezelf niet aan! Buiten de deur eten moet zo af en toe eens kunnen en daarnaast kun je ook buiten de deur gezonde keuzes maken waardoor de "schade" van een maaltijd in een restaurant mee kan vallen. Ik zal je helpen.
Kies in een Italiaans restaurant liever niet voor pizza. Een pasta bevat vaak minder calorieën en verzadigde vetten. Kun je de pizza toch niet laten staan, bestel dan een pizza met zo veel mogelijk groenten zoals een vegetarische pizza. Pizza's met veel kaas zoals de "quattro formagi" en de "caprese" kun je beter niet doen. Dit is eigenlijk een plak deeg met heel veel kaas erop. Laat je tijdens het wachten op je pizza niet verleiden door het aangeboden stokbrood met kruidenboter. Dit levert je alleen maar extra calorieën op. Neem bij de snackbar altijd een kleine portie patat en probeer dit aan te vullen met een salade. Kroket of frikandel? Een kroket bevat minder verzadigde vetten en calorieën dan een frikandel. Bij een "snackie" kun je tevens winst halen uit de saus die je erbij gebruikt. Neem curry of tomatensaus in plaats van mayonaise of satésaus. Dit bespaart je heel wat calorieën en verzadigde (en trans-) vetten.
Het pannenkoekenhuis is eigenlijk helemaal nog niet zo'n slechte keuze om uit eten te gaan. Een zoete pannenkoek, bijvoorbeeld met ananas, appel of rozijnen, levert je ongeveer 500 calorieën op. Dit is een acceptabele hoeveelheid energie voor een avondmaaltijd. Laat dan wel de pannenkoeken met hartig beleg, zoals vlees en kaas, staan. Hiermee schieten de calorieën omhoog. Heb je trek in een goed stuk vlees of vis? Kies dan voor de magere vleessoorten zoals biefstuk. Als je kijkt naar vis, zijn alle vissoorten eigenlijk een goede keus. Laat alleen de gefrituurde vissoorten staan (kibbeling, scholfilet). De witte vissoorten zijn erg mager, de vette vissen (zalm, makreel) bevatten veel gezonde omega-3-vetzuren. Indien de mogelijkheid aanwezig is, kies dan liever voor aardappelpuree, gekookte aardappels of gepofte aardappels, in plaats van gebakken aardappelen of frites. Laat ook zeker je groenten niet staan.
Een avondmaaltijd in een restaurant of snackbar levert vaak in verhouding (zeker een pannenkoek, pizza of patatje) veel koolhydraten en vetten op. De hoeveelheid eiwitten is beperkt. Probeer hier op in te spelen gedurende de rest van die dag. Weet je dat je 's avonds uit eten gaat, eet dan als lunch een keer geen brood maar een bakje magere kwark met fruit of eet een salade met kipfilet, tomaatjes en komkommer. Zo eet je eerder op de dag veel eiwitten (en weinig koolhydraten) waardoor je de grote hoeveelheid koolhydraten in de avond een beetje compenseert. Ga niet een paar keer per week uit eten, maar eens in de zoveel tijd moet kunnen. Als je andere keuzes maakt gedurende de rest van de dag en tijdens de avondmaaltijd let op de hier boven genoemde tips, valt de schade best mee! Eet smakelijk!
Voor mensen die proberen gewicht kwijt te raken is uit eten gaan niet altijd een pretje. Er staat zoveel lekkers op de kaart, zoveel te kiezen. Je eet toch ongemerkt heel veel! Zo bevat een pizza al snel 800 tot 1000 calorieën. Voor een vrouw bedraagt de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid calorieën zo'n 2000. Een pizza neemt hiervan dus al bijna de helft in beslag. Maar als je een pizza besteld laat je niet de helft staan. Zo is dat met tapas bijvoorbeeld ook. Je krijgt veel kleine gerechtjes die allemaal even lekker zijn en die je allemaal wilt proeven! Uit eten gaan is leuk maar levert je heel veel calorieën op. Veel mensen zullen dit herkennen. Maar om die reden helemaal nooit meer uit eten te gaan? Doe dat jezelf niet aan! Buiten de deur eten moet zo af en toe eens kunnen en daarnaast kun je ook buiten de deur gezonde keuzes maken waardoor de "schade" van een maaltijd in een restaurant mee kan vallen. Ik zal je helpen.
Kies in een Italiaans restaurant liever niet voor pizza. Een pasta bevat vaak minder calorieën en verzadigde vetten. Kun je de pizza toch niet laten staan, bestel dan een pizza met zo veel mogelijk groenten zoals een vegetarische pizza. Pizza's met veel kaas zoals de "quattro formagi" en de "caprese" kun je beter niet doen. Dit is eigenlijk een plak deeg met heel veel kaas erop. Laat je tijdens het wachten op je pizza niet verleiden door het aangeboden stokbrood met kruidenboter. Dit levert je alleen maar extra calorieën op. Neem bij de snackbar altijd een kleine portie patat en probeer dit aan te vullen met een salade. Kroket of frikandel? Een kroket bevat minder verzadigde vetten en calorieën dan een frikandel. Bij een "snackie" kun je tevens winst halen uit de saus die je erbij gebruikt. Neem curry of tomatensaus in plaats van mayonaise of satésaus. Dit bespaart je heel wat calorieën en verzadigde (en trans-) vetten.
Het pannenkoekenhuis is eigenlijk helemaal nog niet zo'n slechte keuze om uit eten te gaan. Een zoete pannenkoek, bijvoorbeeld met ananas, appel of rozijnen, levert je ongeveer 500 calorieën op. Dit is een acceptabele hoeveelheid energie voor een avondmaaltijd. Laat dan wel de pannenkoeken met hartig beleg, zoals vlees en kaas, staan. Hiermee schieten de calorieën omhoog. Heb je trek in een goed stuk vlees of vis? Kies dan voor de magere vleessoorten zoals biefstuk. Als je kijkt naar vis, zijn alle vissoorten eigenlijk een goede keus. Laat alleen de gefrituurde vissoorten staan (kibbeling, scholfilet). De witte vissoorten zijn erg mager, de vette vissen (zalm, makreel) bevatten veel gezonde omega-3-vetzuren. Indien de mogelijkheid aanwezig is, kies dan liever voor aardappelpuree, gekookte aardappels of gepofte aardappels, in plaats van gebakken aardappelen of frites. Laat ook zeker je groenten niet staan.
Een avondmaaltijd in een restaurant of snackbar levert vaak in verhouding (zeker een pannenkoek, pizza of patatje) veel koolhydraten en vetten op. De hoeveelheid eiwitten is beperkt. Probeer hier op in te spelen gedurende de rest van die dag. Weet je dat je 's avonds uit eten gaat, eet dan als lunch een keer geen brood maar een bakje magere kwark met fruit of eet een salade met kipfilet, tomaatjes en komkommer. Zo eet je eerder op de dag veel eiwitten (en weinig koolhydraten) waardoor je de grote hoeveelheid koolhydraten in de avond een beetje compenseert. Ga niet een paar keer per week uit eten, maar eens in de zoveel tijd moet kunnen. Als je andere keuzes maakt gedurende de rest van de dag en tijdens de avondmaaltijd let op de hier boven genoemde tips, valt de schade best mee! Eet smakelijk!