Het heerlijk avondje komt er weer aan! Morgen is het weer 5 december. Misschien vier je het zelfs vanavond al bij je thuis. Pepernoten, chocoladeletters, amandelstaaf, taaitaaipoppen, je kunt ze weer overal krijgen. Bij de supermarkt ligt het er vol mee en bij de bakker ruikt het heerlijk naar al deze lekkernijen. Sinterklaassnoepgoed bevat nogal wat verzadigde (verkeerde) vetten. Sommige lekkernijen zijn wat ongezonder dan andere. Zo zijn kruidnootjes, chocoladeletters, gevulde speculaas en banketstaaf behoorlijk machtig, calorierijk en ze bevatten erg veel suiker. Taaitaai, authentieke pepernoten en schuimpjes zijn relatief wat minder ongezond. Een stukje gevulde speculaas staat gelijk aan 2 boterhammen, een handje pepernoten (ca. 8 stuks) gaat door voor één boterham en een klein stukje banketstaaf kun je zelfs naast 2,5 boterham zetten! Dit zijn enkel de calorieën want qua verzadigde vetten en suikers zit het sinterklaassnoep nog veel hoger dan dat bruine snee brood. Al met al zegt dit niet veel goeds. In een gezond eetpatroon past eigenlijk helemaal geen Sinterklaasavond??!
Jawel hoor, in een gezonde leefstijl past zeker een gezellige Sinterklaasavond met allerlei heerlijkheden. Maak je geen zorgen. Het gaat hier wel om het maken van bewuste keuzes. Zo kun je evengoed lekker genieten van dat avondje. Gooi je sinterklaasavond deze keer eens over een andere boeg! Natuurlijk kun je niet al die heerlijke lekkernijen weerstaan en dat hoeft ook niet! Maak andere keuzes. Wissel je volle chocolademelk in voor de magere variant en laat de slagroom achterwege. Kies voor de ouderwetse pepernoten in plaats van de kruidnoten die in de supermarkt liggen. Zorg voor de meest pure reep chocolade. Leef je uit in de keuken en bak zelf een amandelstaaf zonder suiker en boter. Onderstaand een heel lekker recept voor zo'n "gezonde" banketstaaf.
Probeer tijdens de avondmaaltijd te kiezen voor een lichte maaltijd met zo min mogelijk koolhydraten. Alle sinterklaassnoep stikt namelijk van de koolhydraten (suikers). Dit kun je in de avondmaaltijd wat compenseren door bijvoorbeeld te kiezen voor een gezonde salade met sla, tomaten, eitje, komkommer en wat mozzarella-stukjes. Neem een dressing op basis van olie. Deze maaltijd bevat relatief veel eiwitten en weinig calorieën. Zo kun je tijdens het heerlijk avondje wel een beetje zondigen met wat sinterklaassnoep. Wel zo gezellig samen met de rest van de familie/vrienden.
Recept "Gezonde" Banketstaaf
Ingrediënten
Amandelspijs
250 gram amandelmeel
+/- 200 ml honing (of ahornsiroop)
1 tl geraspte citroenschil
Banketstaaf
200 gram zelfgemaakt amandelspijs
1 biologisch ei
2 plakjes spelt bladerdeeg (of glutenvrij bladerdeeg)
Bereidingswijze
1. Meng de citroenschil en de honing met het amandelmeel. Doe dit in de keukenmachine of met de mixer met deeghaken en laat even draaien. Kneed nu het mengsel goed door elkaar: het mag niet te plakkerig zijn. Is dit wel het geval, voeg dan nog wat extra amandelmeel toe (je hebt dan waarschijnlijk iets te veel honing toegevoegd).
2. Zet het amandelspijs een aantal uur in de koelkast.
3. Strooi wat bloem op je werkblad. Leg de plakjes bladerdeeg erop en plak deze aan elkaar vast met wat water. Maak een rol van de amandelspijs die net zo lang is als het bladerdeeg. Rol het bladerdeeg om de amandelspijs en plak vast met wat water.
4. Bekleed een bakplaat met bakpapier. Leg de banketstaaf met de naadzijde (waar je hem hebt dichtgeplakt) naar beneden op het bakpapier. Laat de banketstaaf 30 minuten rusten.
5. Verwarm ondertussen de oven voor op 200°C en klop het ei los. Bestrijk de banketstaaf met het ei en bak de banketstaaf in het midden van de oven in 25 minuten mooi goudbruin.
Eet smakelijk! Geniet van je (heerlijke) Sinterklaasavond!
Jawel hoor, in een gezonde leefstijl past zeker een gezellige Sinterklaasavond met allerlei heerlijkheden. Maak je geen zorgen. Het gaat hier wel om het maken van bewuste keuzes. Zo kun je evengoed lekker genieten van dat avondje. Gooi je sinterklaasavond deze keer eens over een andere boeg! Natuurlijk kun je niet al die heerlijke lekkernijen weerstaan en dat hoeft ook niet! Maak andere keuzes. Wissel je volle chocolademelk in voor de magere variant en laat de slagroom achterwege. Kies voor de ouderwetse pepernoten in plaats van de kruidnoten die in de supermarkt liggen. Zorg voor de meest pure reep chocolade. Leef je uit in de keuken en bak zelf een amandelstaaf zonder suiker en boter. Onderstaand een heel lekker recept voor zo'n "gezonde" banketstaaf.
Probeer tijdens de avondmaaltijd te kiezen voor een lichte maaltijd met zo min mogelijk koolhydraten. Alle sinterklaassnoep stikt namelijk van de koolhydraten (suikers). Dit kun je in de avondmaaltijd wat compenseren door bijvoorbeeld te kiezen voor een gezonde salade met sla, tomaten, eitje, komkommer en wat mozzarella-stukjes. Neem een dressing op basis van olie. Deze maaltijd bevat relatief veel eiwitten en weinig calorieën. Zo kun je tijdens het heerlijk avondje wel een beetje zondigen met wat sinterklaassnoep. Wel zo gezellig samen met de rest van de familie/vrienden.
Recept "Gezonde" Banketstaaf
Ingrediënten
Amandelspijs
250 gram amandelmeel
+/- 200 ml honing (of ahornsiroop)
1 tl geraspte citroenschil
Banketstaaf
200 gram zelfgemaakt amandelspijs
1 biologisch ei
2 plakjes spelt bladerdeeg (of glutenvrij bladerdeeg)
Bereidingswijze
1. Meng de citroenschil en de honing met het amandelmeel. Doe dit in de keukenmachine of met de mixer met deeghaken en laat even draaien. Kneed nu het mengsel goed door elkaar: het mag niet te plakkerig zijn. Is dit wel het geval, voeg dan nog wat extra amandelmeel toe (je hebt dan waarschijnlijk iets te veel honing toegevoegd).
2. Zet het amandelspijs een aantal uur in de koelkast.
3. Strooi wat bloem op je werkblad. Leg de plakjes bladerdeeg erop en plak deze aan elkaar vast met wat water. Maak een rol van de amandelspijs die net zo lang is als het bladerdeeg. Rol het bladerdeeg om de amandelspijs en plak vast met wat water.
4. Bekleed een bakplaat met bakpapier. Leg de banketstaaf met de naadzijde (waar je hem hebt dichtgeplakt) naar beneden op het bakpapier. Laat de banketstaaf 30 minuten rusten.
5. Verwarm ondertussen de oven voor op 200°C en klop het ei los. Bestrijk de banketstaaf met het ei en bak de banketstaaf in het midden van de oven in 25 minuten mooi goudbruin.
Eet smakelijk! Geniet van je (heerlijke) Sinterklaasavond!