Diabetesdeskundigen roepen wereldleiders op om wereldwijde suikerbelasting te heffen in de strijd tegen overgewicht en diabetes. Op die manier zouden vele levens kunnen worden gered en het bespaard enorm op de zorgkosten. Dit nieuws kwam deze week naar boven naar aanleiding van de G20; komend weekend komen de leiders van de twintig grootste economieën naar Turkije om met elkaar te overleggen over allerlei punten. De voorzitter van de Internationale Diabetes Federatie (IDF) vraagt de wereldleiders na te denken over belastingen op frisdranken en suikerhoudende dranken. Vooral producten met toegevoegde suikers moeten duurder worden vindt de IDF. De gemiddelde Nederlander krijgt volgens onderzoek al ruim 100 gram suiker per dag binnen. Zo'n 5 tot 20 procent van de zorgkosten in Nederland gaan naar de behandeling van diabetes.
Maar hoe kun je dan diabetes krijgen door te veel suiker? Laat het mij even uitleggen. Als de hoeveelheid suiker in je bloed te hoog worden gaat de alvleesklier meer insuline aanmaken. Het hormoon insuline zorgt ervoor dat de glucose (suiker) in het bloed naar de cellen wordt getransporteerd. Onze lichaamscellen hebben glucose nodig om goed te kunnen functioneren. Door het binnenkrijgen van (te) veel suiker kunnen de cellen minder gevoelig worden voor insuline. Dit noem je insulineresistentie. Gevolg is dat de lichaamscellen niet goed meer worden voorzien van glucose en de bloedsuikerwaarde te hoog blijft. Dit is gevaarlijk voor de gezondheid. Je wordt zwak, suf en ademhalen kost meer moeite. Er zijn vele factoren betrokken bij het ontstaan van diabetes, maar onderzoekers zijn het er over eens dat suikers mede veroorzakers zijn van diabetes.
Doordat mensen tegenwoordig zeer veel suikers binnenkrijgen is het ontstaan van diabetes een groeiend probleem. Vaak hoort daar ook overgewicht, hoge bloeddruk en een te hoog cholesterolgehalte bij. Het zogenaamde "metabool syndroom'' is ontstaan. De welbekende suikerdip ken je ook vast wel? Na het eten van een product met veel geraffineerde suikers voel je je eerst heel energiek en een moment later heel moe en slap. Deze suikerdip duurt ook veel langer dan de suikerpiek.
Met de suikerbelasting willen diabetesdeskundigen producten met veel toegevoegde en geraffineerde suikers minder populair maken door de prijs behoorlijk om hoog te gooien. Misschien zien we straks dus wel flessen cola in de supermarkt liggen van €8- per stuk. Aanbiedinkje; twee flessen voor €12,50. Zou je dan nog cola kopen? Misschien een goed idee de meest onbewerkte, natuurlijke producten (zoals groenten, fruit, noten en zaden) dan in prijs te verlagen zodat de consument die sneller zal gaan kopen? Tip voor mijn lezers: probeer vast aan de suikerbelasting te wennen en koop zo veel mogelijk natuurlijke, onbewerkte producten en zo min mogelijk suikerhoudende producten. Zo ben jij alvast voorbereid op de suikerbelasting en beperk je het risico op diabetes aanzienlijk! Succes!
Maar hoe kun je dan diabetes krijgen door te veel suiker? Laat het mij even uitleggen. Als de hoeveelheid suiker in je bloed te hoog worden gaat de alvleesklier meer insuline aanmaken. Het hormoon insuline zorgt ervoor dat de glucose (suiker) in het bloed naar de cellen wordt getransporteerd. Onze lichaamscellen hebben glucose nodig om goed te kunnen functioneren. Door het binnenkrijgen van (te) veel suiker kunnen de cellen minder gevoelig worden voor insuline. Dit noem je insulineresistentie. Gevolg is dat de lichaamscellen niet goed meer worden voorzien van glucose en de bloedsuikerwaarde te hoog blijft. Dit is gevaarlijk voor de gezondheid. Je wordt zwak, suf en ademhalen kost meer moeite. Er zijn vele factoren betrokken bij het ontstaan van diabetes, maar onderzoekers zijn het er over eens dat suikers mede veroorzakers zijn van diabetes.
Doordat mensen tegenwoordig zeer veel suikers binnenkrijgen is het ontstaan van diabetes een groeiend probleem. Vaak hoort daar ook overgewicht, hoge bloeddruk en een te hoog cholesterolgehalte bij. Het zogenaamde "metabool syndroom'' is ontstaan. De welbekende suikerdip ken je ook vast wel? Na het eten van een product met veel geraffineerde suikers voel je je eerst heel energiek en een moment later heel moe en slap. Deze suikerdip duurt ook veel langer dan de suikerpiek.
Met de suikerbelasting willen diabetesdeskundigen producten met veel toegevoegde en geraffineerde suikers minder populair maken door de prijs behoorlijk om hoog te gooien. Misschien zien we straks dus wel flessen cola in de supermarkt liggen van €8- per stuk. Aanbiedinkje; twee flessen voor €12,50. Zou je dan nog cola kopen? Misschien een goed idee de meest onbewerkte, natuurlijke producten (zoals groenten, fruit, noten en zaden) dan in prijs te verlagen zodat de consument die sneller zal gaan kopen? Tip voor mijn lezers: probeer vast aan de suikerbelasting te wennen en koop zo veel mogelijk natuurlijke, onbewerkte producten en zo min mogelijk suikerhoudende producten. Zo ben jij alvast voorbereid op de suikerbelasting en beperk je het risico op diabetes aanzienlijk! Succes!