Maakt jouw lichaam voldoende vitamine D aan en krijg je genoeg binnen door voeding? Misschien heb je geen idee... Waar zit vitamine D in en hoe kan je lichaam dat aanmaken? Waar is vitamine D eigenlijk belangrijk voor? Ik leg het je even uit!
Het belang van vitamine D wordt vaak onderschat. Door middel van vitamine D kan je lichaam calcium opnemen, een mineraal dat zorgt voor stevige botten en tanden. Een tekort aan vitamine D kan op de lange termijn zorgen voor problemen met de botten (bv. osteoporose) en voor spierkrampen en spierzwakte. Een vitamine D tekort is vaak een onderschatte oorzaak van vermoeidheid. Vitamine D zorgt namelijk voor veel energie. Professoren schatten in dat ongeveer 90% van de bevolking 's winters lijdt aan een vitamine D tekort. 's Winters omdat de dagen dan korter zijn en mensen minder worden blootgesteld aan zonlicht. Vitamine D is ook wel de zonvitamine, onder invloed van zonlicht kan het lichaam zelf vitamine D aanmaken.
Het Britse overheidsorgaan PHE zegt naar aanleiding van een recent onderzoek van het wetenschappelijk voedselcomité SACN dat iedereen vitamine D supplementen zou moeten overwegen. Volgens het onderzoek krijgt men in een gemiddeld Brits voedingspatroon maar 3 microgram vitamine D binnen, terwijl de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid op 10 microgram per dag ligt. In Nederland is de gemiddelde vitamine D inname ongeveer vergelijkbaar.
Schrikbarende cijfers. Met een paar uur zonlicht per dag kun je dit tekort niet rechttrekken. Het voedingspatroon bevat duidelijk tekort aan vitamine D.
Als leefstijlprofessional geef ik je graag wat adviezen om vanuit je voeding voldoende vitamine D binnen te krijgen. Voedingsmiddelen waar veel vitamine D in zit zijn melkproducten, eieren, vette vis en roomboter. Tevens wordt vitamine D vaak toegevoegd aan o.a. bak- en braadproducten. Vitamine D is een in-vet-oplosbare vitamine. In je voeding heb je (gezonde) vetten nodig om deze vitamine te kunnen opnemen. Zorg in je voeding voor minimaal twee eiwitmomenten per dag. Bijvoorbeeld een ontbijt met kwark en 's avonds nog een schaaltje Griekse yoghurt. Zorg tevens voor tweemaal per week een stukje vette vis zoals haring, zalm of makreel. In mijn blogje van volgende week meer over deze gezonde vette vissoorten.
Vitamine D supplementen zou ik niet direct adviseren. Een teveel aan vitamine D kan namelijk niet door het lichaam worden uitgeplast doordat het niet een in-water-oplosbare vitamine is. Een teveel aan vitamine D kan voor kalkafzettingen in het lichaam zorgen. Probeer het eerst op de natuurlijke manier door middel van een gezonde, gevarieerde voeding met voldoende vitamine D (denk aan mijn tips in de vorige alinea) en ga iedere dag lekker even naar buiten om de zonnestralen te pakken. Wil je graag meer (individueel) advies? Ik help je graag!
Voel je energieker, denk aan je vitamine D!
Het belang van vitamine D wordt vaak onderschat. Door middel van vitamine D kan je lichaam calcium opnemen, een mineraal dat zorgt voor stevige botten en tanden. Een tekort aan vitamine D kan op de lange termijn zorgen voor problemen met de botten (bv. osteoporose) en voor spierkrampen en spierzwakte. Een vitamine D tekort is vaak een onderschatte oorzaak van vermoeidheid. Vitamine D zorgt namelijk voor veel energie. Professoren schatten in dat ongeveer 90% van de bevolking 's winters lijdt aan een vitamine D tekort. 's Winters omdat de dagen dan korter zijn en mensen minder worden blootgesteld aan zonlicht. Vitamine D is ook wel de zonvitamine, onder invloed van zonlicht kan het lichaam zelf vitamine D aanmaken.
Het Britse overheidsorgaan PHE zegt naar aanleiding van een recent onderzoek van het wetenschappelijk voedselcomité SACN dat iedereen vitamine D supplementen zou moeten overwegen. Volgens het onderzoek krijgt men in een gemiddeld Brits voedingspatroon maar 3 microgram vitamine D binnen, terwijl de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid op 10 microgram per dag ligt. In Nederland is de gemiddelde vitamine D inname ongeveer vergelijkbaar.
Schrikbarende cijfers. Met een paar uur zonlicht per dag kun je dit tekort niet rechttrekken. Het voedingspatroon bevat duidelijk tekort aan vitamine D.
Als leefstijlprofessional geef ik je graag wat adviezen om vanuit je voeding voldoende vitamine D binnen te krijgen. Voedingsmiddelen waar veel vitamine D in zit zijn melkproducten, eieren, vette vis en roomboter. Tevens wordt vitamine D vaak toegevoegd aan o.a. bak- en braadproducten. Vitamine D is een in-vet-oplosbare vitamine. In je voeding heb je (gezonde) vetten nodig om deze vitamine te kunnen opnemen. Zorg in je voeding voor minimaal twee eiwitmomenten per dag. Bijvoorbeeld een ontbijt met kwark en 's avonds nog een schaaltje Griekse yoghurt. Zorg tevens voor tweemaal per week een stukje vette vis zoals haring, zalm of makreel. In mijn blogje van volgende week meer over deze gezonde vette vissoorten.
Vitamine D supplementen zou ik niet direct adviseren. Een teveel aan vitamine D kan namelijk niet door het lichaam worden uitgeplast doordat het niet een in-water-oplosbare vitamine is. Een teveel aan vitamine D kan voor kalkafzettingen in het lichaam zorgen. Probeer het eerst op de natuurlijke manier door middel van een gezonde, gevarieerde voeding met voldoende vitamine D (denk aan mijn tips in de vorige alinea) en ga iedere dag lekker even naar buiten om de zonnestralen te pakken. Wil je graag meer (individueel) advies? Ik help je graag!
Voel je energieker, denk aan je vitamine D!