Begin oktober ben ik aanwezig geweest bij het 2e Congres Sport & Voeding georganiseerd op sportcentrum Papendal in Arnhem. Super interessant en erg inspirerend! De nieuwste ontwikkelingen op het gebied van sport en voeding kwamen langs. Ook waren er verschillende workshops waaruit je kon kiezen. Zo heb ik sessies over vitamine D, de voeding van topsporters in de Tour de France en het belang van een gezonde sportkantine bijgewoond (later meer daarover). Diëtisten, gewichtsconsultenten en leefstijlprofessionals uit het hele land waren aanwezig bij het congres. Het was ook erg leuk andere mensen uit het werkveld te spreken. De inspirerende dag werd afgesloten met een interview over voeding met 's werelds snelste 200 m loopster, Dafne Schippers.
Dafne heeft al jaren een passie voor gezonde voeding. Ze vertelde dat ze de afgelopen jaren vele boeken heeft gelezen over voedingsmethodes. Samen met haar zus Sanne bracht ze in mei dit jaar haar eigen kookboek uit “Dafne LIKES”. De kookboeken vliegen als warme broodjes over tafel! Wat eet en drinkt Dafne nou precies? Heeft haar voeding mee doen bepalen dat ze zo hard kan sprinten?
Wat blijkt, Dafne eet zo min mogelijk koolhydraten. Écht zo min mogelijk koolhydraten. Ze eet geen brood, geen pasta, geen koek en zeker geen pizza. Haar focus ligt op eiwitten. In de zaal diëtisten en voedingsdeskundigen ontstond een geroezemoes. Een topsportster die bijna geen koolhydraten binnenkrijgt? Koolhydraten zijn de meest efficiënte en daarmee belangrijkste brandstof bij sporters. Waarom neemt ze die niet? Je kan je voorstellen dat er aan alle kanten ingewikkelde vragen op haar werden afgevuurd. Haar verklaring was eigenlijk heel simpel; ze maakt deze keuzes omdat het voor haar goed voelt. Ze heeft heel wat voedingspatronen uitgeprobeerd, dit werkt voor haar het beste. Geen ingewikkelde redenen achter haar keuzes, ze vertelde dat puur haar gevoel hier de doorslag in geeft. Kan ze niet nog sneller sprinten met een andere voeding?
Mijn mening is dat Dafne als topsportster wel weinig koolhydraten binnenkrijgt, maar ik begrijp haar gedachtegang en gevoel wel. Dafne is geen langeafstandsloopster, ze heeft niet heel veel koolhydraten nodig voor haar korte sprintwerk, loopscholing en krachttraining. Ze zal veel training op een relatief lage hartslag uitvoeren waardoor ze weinig koolhydraten gebruikt. Eiwitten zijn daarentegen heel erg belangrijk voor het herstel van haar spiermassa. Door veel eiwitten en gezonde vetten te nemen voelt Dafne zich iedere dag fit en kan zij dag in dag uit haar trainingen goed uitvoeren. Natuurlijk heeft ze wel wat koolhydraten nodig om goed te kunnen functioneren. Ik ga er vanuit dat hier wel voor zorgt en zo op die manier met de goede voeding haar sport beoefend. Hoe denk jij hierover?
Dafne heeft al jaren een passie voor gezonde voeding. Ze vertelde dat ze de afgelopen jaren vele boeken heeft gelezen over voedingsmethodes. Samen met haar zus Sanne bracht ze in mei dit jaar haar eigen kookboek uit “Dafne LIKES”. De kookboeken vliegen als warme broodjes over tafel! Wat eet en drinkt Dafne nou precies? Heeft haar voeding mee doen bepalen dat ze zo hard kan sprinten?
Wat blijkt, Dafne eet zo min mogelijk koolhydraten. Écht zo min mogelijk koolhydraten. Ze eet geen brood, geen pasta, geen koek en zeker geen pizza. Haar focus ligt op eiwitten. In de zaal diëtisten en voedingsdeskundigen ontstond een geroezemoes. Een topsportster die bijna geen koolhydraten binnenkrijgt? Koolhydraten zijn de meest efficiënte en daarmee belangrijkste brandstof bij sporters. Waarom neemt ze die niet? Je kan je voorstellen dat er aan alle kanten ingewikkelde vragen op haar werden afgevuurd. Haar verklaring was eigenlijk heel simpel; ze maakt deze keuzes omdat het voor haar goed voelt. Ze heeft heel wat voedingspatronen uitgeprobeerd, dit werkt voor haar het beste. Geen ingewikkelde redenen achter haar keuzes, ze vertelde dat puur haar gevoel hier de doorslag in geeft. Kan ze niet nog sneller sprinten met een andere voeding?
Mijn mening is dat Dafne als topsportster wel weinig koolhydraten binnenkrijgt, maar ik begrijp haar gedachtegang en gevoel wel. Dafne is geen langeafstandsloopster, ze heeft niet heel veel koolhydraten nodig voor haar korte sprintwerk, loopscholing en krachttraining. Ze zal veel training op een relatief lage hartslag uitvoeren waardoor ze weinig koolhydraten gebruikt. Eiwitten zijn daarentegen heel erg belangrijk voor het herstel van haar spiermassa. Door veel eiwitten en gezonde vetten te nemen voelt Dafne zich iedere dag fit en kan zij dag in dag uit haar trainingen goed uitvoeren. Natuurlijk heeft ze wel wat koolhydraten nodig om goed te kunnen functioneren. Ik ga er vanuit dat hier wel voor zorgt en zo op die manier met de goede voeding haar sport beoefend. Hoe denk jij hierover?