Pasen staat voor de deur, het zonnetje schijnt, je bent vastbesloten; je gaat dit jaar voor een paasbrunch met lekker veel verse fruitsoorten. Straks even naar de supermarkt of de groenteman voor een voorraadje vers seizoensfruit. Mmmhh... lekker hoor! Je ziet je gezin en jezelf al zitten met Pasen. Vers geperste jus d'orange, aardbeitjes op brood, verse meloen en voor iedereen een schaaltje vers fruit. Lekker gezond met Pasen! Of toch niet?
Fruit zit vol vezels, vitaminen en antioxidanten. Fruit is om die reden zeker gezond voor je, máár neem niet te veel! Eet jij een heel paasontbijt met fruit op, dan word je bloedsuikerspiegel verre van vrolijk. Fruit bevat namelijk van nature behoorlijk veel suiker. Het zijn dan wel natuurlijke suikers, maar van suikers schiet je bloedsuikerspiegel omhoog. Door het eten van grote hoeveelheden fruit schommelt je bloedsuikerspiegel alle kanten op. Je lichaam moet insuline aanmaken om het suiker af te voeren. Gevolg, je bent eerder vermoeid (suikerdipjes). Te veel fruit (in één keer) is om die reden af te raden. Grote hoeveelheden fruitsuikers kunnen eveneens zorgen voor diarree. (1)
Combineer fruit het liefst met iets eiwitrijks. Door de eiwitten zal je bloedsuikerspiegel niet in één keer omhoog vliegen. Denk aan de combinatie van een bakje volle yoghurt met frambozen/aardbeien/bessen of een smoothie van soyamelk met een banaan. Het fruit glijdt met behulp van eiwit makkelijker door het lichaam en wordt langzamer opgenomen. Ook kun je je fruitsapje drinken met een klein beetje avocado. Door middel van de vetten uit de avocado worden de suikers geleidelijker door het lichaam vervoerd.
In de voedingsadviezen die ik adviseer aan mijn cliënten schrijf ik meestal één stuk fruit per dag voor, aangevuld met minimaal 250 gram groente. Cliënten vragen dan of ze niet meer fruit moeten eten. Naar mijn mening is dat niet nodig. Groente bevat van van nature eiwitten en veel minder suiker (koolhydraten) dan fruit. Belangrijk is om dit ene stuk fruit wel iedere dag te variëren. De grote hoeveelheid groente zorgt ervoor dat je van alle vitaminen, mineralen en voedingsstoffen voldoende binnen krijgt. Het grote voordeel van groente is dat je bloedsuikerspiegel er veel meer stabiel bij blijft.
Zet met Pasen dus ook een lekker frisse salade op tafel. Denk aan een bietensalade met bietjes, geitenkaas en walnoten, afgemaakt met een beetje olijfolie (2). Simpel, snel op tafel en de perfecte combinatie van eiwitten (groente + geitenkaas) en gezonde vetten (walnoten en olijfolie).
Fijne Paasdagen!
Bronnen:
(1) Gezondheidsnet - Feiten en fabels over fruit en afvallen - Heleen Ronner - Gepubliceerd: 08-12-2016 https://www.gezondheidsnet.nl/overgewicht-en-afvallen/feiten-en-fabels-over-fruit-en-afvallen
(2) Allrecipes - http://allrecipes.nl/recept/4774/bietjessalade-met-geitenkaas-en-walnoten.aspx?o_is=LV
Fruit zit vol vezels, vitaminen en antioxidanten. Fruit is om die reden zeker gezond voor je, máár neem niet te veel! Eet jij een heel paasontbijt met fruit op, dan word je bloedsuikerspiegel verre van vrolijk. Fruit bevat namelijk van nature behoorlijk veel suiker. Het zijn dan wel natuurlijke suikers, maar van suikers schiet je bloedsuikerspiegel omhoog. Door het eten van grote hoeveelheden fruit schommelt je bloedsuikerspiegel alle kanten op. Je lichaam moet insuline aanmaken om het suiker af te voeren. Gevolg, je bent eerder vermoeid (suikerdipjes). Te veel fruit (in één keer) is om die reden af te raden. Grote hoeveelheden fruitsuikers kunnen eveneens zorgen voor diarree. (1)
Combineer fruit het liefst met iets eiwitrijks. Door de eiwitten zal je bloedsuikerspiegel niet in één keer omhoog vliegen. Denk aan de combinatie van een bakje volle yoghurt met frambozen/aardbeien/bessen of een smoothie van soyamelk met een banaan. Het fruit glijdt met behulp van eiwit makkelijker door het lichaam en wordt langzamer opgenomen. Ook kun je je fruitsapje drinken met een klein beetje avocado. Door middel van de vetten uit de avocado worden de suikers geleidelijker door het lichaam vervoerd.
In de voedingsadviezen die ik adviseer aan mijn cliënten schrijf ik meestal één stuk fruit per dag voor, aangevuld met minimaal 250 gram groente. Cliënten vragen dan of ze niet meer fruit moeten eten. Naar mijn mening is dat niet nodig. Groente bevat van van nature eiwitten en veel minder suiker (koolhydraten) dan fruit. Belangrijk is om dit ene stuk fruit wel iedere dag te variëren. De grote hoeveelheid groente zorgt ervoor dat je van alle vitaminen, mineralen en voedingsstoffen voldoende binnen krijgt. Het grote voordeel van groente is dat je bloedsuikerspiegel er veel meer stabiel bij blijft.
Zet met Pasen dus ook een lekker frisse salade op tafel. Denk aan een bietensalade met bietjes, geitenkaas en walnoten, afgemaakt met een beetje olijfolie (2). Simpel, snel op tafel en de perfecte combinatie van eiwitten (groente + geitenkaas) en gezonde vetten (walnoten en olijfolie).
Fijne Paasdagen!
Bronnen:
(1) Gezondheidsnet - Feiten en fabels over fruit en afvallen - Heleen Ronner - Gepubliceerd: 08-12-2016 https://www.gezondheidsnet.nl/overgewicht-en-afvallen/feiten-en-fabels-over-fruit-en-afvallen
(2) Allrecipes - http://allrecipes.nl/recept/4774/bietjessalade-met-geitenkaas-en-walnoten.aspx?o_is=LV