"Bah, je gaat toch geen zeewier eten? Net een hap oceaandrap!" Bij het denken aan zeewier krijg je niet echt trek, nee. Ik niet in ieder geval. Zeewier is een soort zwart drapje dat in de zee drijft. Als kind vond ik het altijd heel vies als ik zeewier aan mijn voeten voelde tijdens het zwemmen in zee. Maaaarr... zeewier blijkt in opkomst! Je zou het niet zeggen als je naar het plantje kijkt, maar zeewier blijkt bomvol gezonde voedingsstoffen te zitten.
Volgens staatssecretaris Martijn van Dam is het zeewier de groente van de toekomst. Afgelopen week verscheen in het nieuws dat het kabinet de komende jaren maar liefst 5 miljoen euro uittrekt om de zeewierteelt van de grond te krijgen in Nederland. Binnen Europa loopt Nederland voorop betreffende het telen van zeewier voor de consumptie. In Japan wordt zeewier al eeuwenlang geteeld en gebruik als voedingsmiddel. (1)
Wat maak zeewier nou zo gezond? In de eerste plaats zit er veel eiwit in. Met zo'n 1,7 gram eiwit per 100 gram verslaat het zeewier met gemak de worteltjes, bloemkool, rode kool en het kropje sla. Tevens bevat zeewier behoorlijk wat jodium, waardoor je dankzij het eten van (voldoende) zeewier minder gejodeerd zout of brood nodig hebt. Tot slot bevat zeewier ook omega 3. De meeste mensen halen op dit moment hun omega 3 vetzuren uit vis. Maar deze vissen hebben de omega 3 ook binnen gekregen door het eten van zeewier.
Het eten van zeewier zorgt ervoor dat je minder brood nodig hebt? Hoe zit dat? Jodium is een "spoorelement" (mineraal dat we maar in hele kleine hoeveelheid nodig hebben) dat wij nodig hebben voor de productie van schildklierhormonen (T3 en T4). Deze hormonen zijn belangrijk voor de stofwisseling, een goede groei en de ontwikkeling van het zenuwstelsel. Het is van groot belang dat we voldoende jodium binnen krijgen zodat de schildklier hormonen kan produceren. Bij een tekort aan jodium gaat de schildklier trager werken en opzwellen (struma). Deze hypothyreodie kan o.a. zorgen voor extreme vermoeidheid, haaruitval, gewichtstoename en een opgezet gezicht. Een tekort aan jodium is om deze redenen erg slecht voor je gezondheid (2). Om het jodiumtekort terug te dringen heeft de overheid in 1942 besloten dat de bakkerssector zoveel mogelijk gebruik maakt van bakkerszout met toegevoegd jodium. (3)
De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH) jodium bedraagt 150 microgram. Daarvoor moeten ongeveer zes sneetjes brood worden gegeten. Veel Nederlanders komen niet aan de zes sneetjes. Naar mijn mening zijn zes sneetjes brood voor de meeste mensen ook niet nodig binnen een gezond voedingspatroon. Wel moet voldoende jodium dan worden verkregen door het eten van andere voedingsmiddelen,. Bij het eten van weinig brood kan o.a. zeewier dus een mooie aanvulling geven op de ADH jodium. Naast zeewier bevatten witvis, garnalen en eieren relatief veel jodium. Ook is er gejodeerd zout (JOZO-zout) verkrijgbaar in de supermarkt. Aardappelen, yoghurt, bonen, appels, kaas, kip en bananen bevatten jodium in hélé kleine concentraties. (4)
Zeewier kan op die manier een hele mooie toevoeging zijn op de ADH jodium om ervoor te zorgen dat wij gezond blijven. Tevens is zeewier een mooie eiwitbron en past daardoor prima in een eiwitrijk (paleo) dieet. Zoek een lekker receptje met zeewier op internet, want zomaar een bord zeewier zou ik je niet aanraden!
Bronnen:
(1) NU - Gezondheid - http://www.nu.nl/eten-en-drinken/4621524/zeewier-groente-van-toekomst.html
(2) Voedingscentrum - Jodium - http://www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/jodium.aspx
(3) Nederlands Bakkerij Centrum - http://www.nbc.nl/kennis-regelgeving/zout-als-jodiumdrager/print
(4) NEVO tabel- http://nevo-online.rivm.nl/
Volgens staatssecretaris Martijn van Dam is het zeewier de groente van de toekomst. Afgelopen week verscheen in het nieuws dat het kabinet de komende jaren maar liefst 5 miljoen euro uittrekt om de zeewierteelt van de grond te krijgen in Nederland. Binnen Europa loopt Nederland voorop betreffende het telen van zeewier voor de consumptie. In Japan wordt zeewier al eeuwenlang geteeld en gebruik als voedingsmiddel. (1)
Wat maak zeewier nou zo gezond? In de eerste plaats zit er veel eiwit in. Met zo'n 1,7 gram eiwit per 100 gram verslaat het zeewier met gemak de worteltjes, bloemkool, rode kool en het kropje sla. Tevens bevat zeewier behoorlijk wat jodium, waardoor je dankzij het eten van (voldoende) zeewier minder gejodeerd zout of brood nodig hebt. Tot slot bevat zeewier ook omega 3. De meeste mensen halen op dit moment hun omega 3 vetzuren uit vis. Maar deze vissen hebben de omega 3 ook binnen gekregen door het eten van zeewier.
Het eten van zeewier zorgt ervoor dat je minder brood nodig hebt? Hoe zit dat? Jodium is een "spoorelement" (mineraal dat we maar in hele kleine hoeveelheid nodig hebben) dat wij nodig hebben voor de productie van schildklierhormonen (T3 en T4). Deze hormonen zijn belangrijk voor de stofwisseling, een goede groei en de ontwikkeling van het zenuwstelsel. Het is van groot belang dat we voldoende jodium binnen krijgen zodat de schildklier hormonen kan produceren. Bij een tekort aan jodium gaat de schildklier trager werken en opzwellen (struma). Deze hypothyreodie kan o.a. zorgen voor extreme vermoeidheid, haaruitval, gewichtstoename en een opgezet gezicht. Een tekort aan jodium is om deze redenen erg slecht voor je gezondheid (2). Om het jodiumtekort terug te dringen heeft de overheid in 1942 besloten dat de bakkerssector zoveel mogelijk gebruik maakt van bakkerszout met toegevoegd jodium. (3)
De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH) jodium bedraagt 150 microgram. Daarvoor moeten ongeveer zes sneetjes brood worden gegeten. Veel Nederlanders komen niet aan de zes sneetjes. Naar mijn mening zijn zes sneetjes brood voor de meeste mensen ook niet nodig binnen een gezond voedingspatroon. Wel moet voldoende jodium dan worden verkregen door het eten van andere voedingsmiddelen,. Bij het eten van weinig brood kan o.a. zeewier dus een mooie aanvulling geven op de ADH jodium. Naast zeewier bevatten witvis, garnalen en eieren relatief veel jodium. Ook is er gejodeerd zout (JOZO-zout) verkrijgbaar in de supermarkt. Aardappelen, yoghurt, bonen, appels, kaas, kip en bananen bevatten jodium in hélé kleine concentraties. (4)
Zeewier kan op die manier een hele mooie toevoeging zijn op de ADH jodium om ervoor te zorgen dat wij gezond blijven. Tevens is zeewier een mooie eiwitbron en past daardoor prima in een eiwitrijk (paleo) dieet. Zoek een lekker receptje met zeewier op internet, want zomaar een bord zeewier zou ik je niet aanraden!
Bronnen:
(1) NU - Gezondheid - http://www.nu.nl/eten-en-drinken/4621524/zeewier-groente-van-toekomst.html
(2) Voedingscentrum - Jodium - http://www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/jodium.aspx
(3) Nederlands Bakkerij Centrum - http://www.nbc.nl/kennis-regelgeving/zout-als-jodiumdrager/print
(4) NEVO tabel- http://nevo-online.rivm.nl/