HBO Leefstijlcoach - Coaching en begeleiding op maat naar een passende, duurzame gezonde leefstijl voor u!
  • Home
  • Over mij
  • Wandel op Maat
  • Info Wandel op Maat
  • Tarieven
    • Algemene Voorwaarden
  • Blog
  • Contact

Mediteren zweverig? Eigenlijk juist heel praktisch!

11/1/2019

0 Comments

 
"Mediteren is een techniek die ervoor zorgt dat je lichaam en geest volledig ontspannen". Klinkt dat zweverig? Een beetje wel hé? Ook ikzelf, als nuchtere West-Friezin, vond mediteren tot een paar jaar terug behoorlijk zweverig klinken. Echter blijkt dit in de praktijk helemaal niet zo te zijn en heb ook ik ervaren hoe je mediteren kan inzetten om lekkerder in je vel te zitten.

Tijdens mediteren ontspan je je volledig, zowel je lichaam als je geest. Het ontspannen van je lichaam zal jou vast niet zo moeilijk lijken. Mijn yogalerares bereidt ons altijd voor op de meditatie door ons te vragen een prettige lichaamshouding te vinden waarin "jouw lichaam je eventjes niet nodig heeft". Een houding waarin je geen kramp krijgt of een vervelend pijntje voelt, een houding die soepel en relaxed aanvoelt. Dit kan zittend op een yogakrukje zijn, maar ook zittend tegen de muur of ontspannen staand. Liggend mediteren heeft niet de voorkeur omdat je dan sneller in slaap kan gaan vallen. In slaap vallen is uiteraard niet verboden (laat het er dan zijn) maar de kunst van mediteren is het ontspannen van lichaam en geest door middel van focus en aandacht. Dus daar zit ik dan op mijn yogakrukje, lekker ontspannen. Zie je het al voor je?

Daarna probeer je in die relaxte houding je geest te ontspannen. Als je zo op je krukje zit zul je merken dat er allerlei gedachten door je hoofd gaan; "wat duurt het lang zeg", "nou, hier zit ik dan", "zo nog even de was ophangen als ik thuis ben", "die collega vandaag op mijn werk maakte wel een heel onaardig opmerking" etc. Helemaal niet gek, er gaan de hele dag gedachten door ons hoofd. Dat is bij iedereen en dit is heel normaal. Mediteren betekent eigenlijk niet veel meer dan al je gedachten en gevoelens aan je voorbij laat gaan. Je denkt nog wel aan die vervelende opmerking van je collega, maar je laat deze gedachte aan je voorbij gaan en gaat er niet op in. Afleiding is er, maar hoeft je niet meer te storen. "Je leert om niet te oordelen, conclusies te trekken of oplossingen te verzinnen, maar het moment te accepteren zoals het is".

Klinkt dat nog steeds een beetje zweverig? Misschien is dat het nog steeds wel een beetje tijdens het mediteren zelf. Echter kan je deze "tools" die je toepast tijdens het mediteren gaan gebruiken in praktische situaties. Je kunt in de praktijk, in het dagelijks leven, je aandacht meer sturen. Door gedachten en gevoelens die je in je opkomen vanaf een afstandje te bekijken zul je geneigd zijn minder snel te reageren op impulsen. 2019 begonnen met goede voornemens, meer sporten en gezonder eten? Door minder snel te reageren op impulsen om je heen (bv. lekkere snacks die je ziet liggen) kun je beter omgaan met je verlangens (en zul je minder snel naar snacks grijpen). 

Ook kan mediteren je helpen even "stil te zijn van binnen". Hoe bedoel ik dat? De wereld om ons heen is vaak hectisch met de hele dag door prikkels. Je hersenen blijven maar doormalen, even rust is er niet bij. Door je heel even te richten op je lijf, bv. op je ademhaling, en alle gedachten in je hoofd voorbij te laten gaan, zul je merken dat het rustig wordt van binnen. Je hartslag vertraagt, je cortisol- en adrenalinelevels dalen en je lichaam voelt meer ontspannen aan. Af en toe mediteren kan je helpen stress te reduceren en 's nachts beter te slapen. Daarvoor hoef je echt geen half uur te mediteren. Af en toe vijf minuten kan al genoeg zijn. 

Proberen? Simpele oefening: zoek een rustig plekje en ga ontspannen zitten. Zorg dat je lichaam je even niet nodig heeft. Kijk met je aandacht naar je ademhaling. Je inademing, korte pauze, uitademing, weer een korte pauze. Gedachten zullen voorbij gaan komen. Als die er zijn, stoor je niet, kijk ernaar en ga weer terug naar je ademhaling. Wat merk je tijdens en na afloop van meditatie? Succes!

Bron:
Flow Magazine - 7 januari 2019 - https://www.nu.nl/gezondheid/5628755/waarom-mediteren-helpt-ontspannen-en-niet-zweverig.html
0 Comments

Er zijn honderdjarigen zonder ziekte!

21/12/2018

0 Comments

 
Dat kan toch helemaal niet? Hoe ouder je wordt, hoe meer je te maken krijg met ouderdomskwaaltjes?! Ze zeggen niet voor niets; "ouderdom komt met gebreken"?! Je zou wel denken dat het zo zou moeten zijn... toch hoeven we niet per se ziek te worden op latere leeftijd. Een beetje mazzel heb je daar natuurlijk ook wel voor nodig, zo speelt erfelijkheid een rol, maar het grootste gedeelte van de ziekten op latere leeftijd kunnen worden voorkomen of tot stilstand worden gebracht door een gezondere leefstijl!

Uit onderzoek blijkt een duidelijk verband tussen de leefstijl op jonge leeftijd en de vitaliteit op latere leeftijd. Als je van jongs af aan gewend bent veel te bewegen en gezond te eten, is de kans groter dat je op latere leeftijd gezonder bent. Maar wat nou als je dat niet op jongere leeftijd heb gedaan? Heeft het dan geen zin meer? Ben je dan "verloren"? Gelukkig niet! Ook dan kun je progressie boeken door je leefstijl om te gooien. Uit onderzoek blijkt dat je zelfs nooit te oud bent om je bloedsuikerspiegel of je bloeddruk etc. te laten dalen door middel van een gezondere leefstijl. Natuurlijk kan je iemand die van jongs af aan gezonder heeft geleefd dan nooit meer evenaren, maar bij jou kan die gezondere leefstijl dan wél een flinke verhoging van de kwaliteit van leven geven. Je voelt je energieker, fitter en je hebt minder (of geen) medicatie nodig.

Leven als monniken is daarbij echt niet nodig om gezonder ouder te worden. Genieten van het leven draagt ook bij aan een gezondere leefstijl. Zo blijkt dat mensen die heel oud worden een leven hebben gehad met veel sociale contacten en met een dagelijks doel waaruit voldoening werd gehaald. Een reden om iedere dag weer op te staan! Dit gegeven komt ook terug in studies naar de Blue Zones van de wereld, de plekken waar de mensen het oudst worden. Af en toe een drankje met vrienden draagt dus juist bij aan een betere gezondheid!

Bron:
Zo blijf je, ook als je ouder wordt, zo lang mogelijk vitaal - Prof. dr. Andrea Maier - 10-12-2018 - https://www.nu.nl/gezondheid/5614322/zo-blijf-je-als-ouder-wordt-zo-lang-mogelijk-vitaal.html
0 Comments

Op weg naar duurzame inzetbaarheid op het werk!

9/11/2018

0 Comments

 
Van 12 t/m 15 november wordt voor de vijfde keer de Week van de Werkstress georganiseerd. Thema dit jaar; preventie en werkplezier!

Stress op de werkvloer is beroepsziekte nummer 1. Maar liefst 1 miljoen Nederlanders hebben op dit moment last van burn-out klachten. Bekendste klachten: vermoeidheid, hoofdpijn, prikkelbaarheid en slecht slapen. Af en toe een korte periode deze klachten ervaren is heel normaal, zijn de klachten aanhoudend dan loopt je "batterijtje" langzaam leeg. Jonge werknemers tussen de 25 en 35 jaar hebben relatief het vaakst burn-out-klachten, maar liefst 17% (240.000 mensen) van deze groep werknemers heeft hier wel eens last van en is daarvoor kort of langdurig ziek thuis. Werkstress-gerelateerd ziekteverzuim kost een werkgever €250,- per werknemer per dag. In heel Nederland per jaar komt dit neer op 1,8 miljoen euro aan verzuimkosten door werkstress. Schokkend vind je niet!!?

Stress kan je dus letterlijk ziek maken, en niet zo'n beetje ook. Sommige mensen liggen maanden uit hun werk door stress gerelateerde klachten. Hoe kan stress je zo ziek maken? Door stress staat je lichaam constant in de opperste staat van paraatheid. Dit komt door het hormoon adrenaline. Hierdoor kunnen we bedreigingen die op ons afkomen weerstand bieden en ben je scherp als je iets moeilijks moet gaan doen, denk aan een belangrijk tentamen of een presentatie. Als de dreiging of spannende gebeurtenis voorbij is keert ons lichaam weer terug naar z'n gewone staat. Mensen reageren niet alleen op "werkelijke" gevaren, maar ook op gevaren die we verwachten, denk aan het idee van te laat komen, werk niet af kunnen krijgen of andere problemen op de werkvloer. Het lichaam is hierdoor de hele dag in opperste staat van paraatheid, terwijl dit vaak helemaal niet nodig is. Dit kost ontzettend veel energie en put op de lange termijn het lichaam totaal uit. 

Een andere manier van omgaan met stress en het beter inrichten van je leefstijl kan helpen deze (continue) stress te verminderen. Meer bewegen en/of sporten, gezonder eten, stoppen met roken en het inbouwen van ontspanningsmomenten zorgt voor meer energie op de werkvloer en ook daarbuiten. Kleine aanpassingen op het werk en een andere omgang met werkstress zorgen al snel voor veel meer werkplezier waardoor we het werk beter volhouden. In de week van de werkstress wordt "duurzame inzetbaarheid" op het werk bij zowel de werkgever als de werknemer in de aandacht gebracht. Een leefstijlcoach kan zowel de werkgever als de werknemer coachen naar een duurzamere inzetbaarheid op de werkvloer. Ervaar het zelf!

Bron: http://www.duurzameinzetbaarheid.nl/
0 Comments

Goedemorgen! LEKKER GESLAPEN VANNACHT?

12/10/2018

0 Comments

 
Ga eens bij jezelf na; hoe voel ik mij vandaag? Hoe ben ik opgestaan? Hoe voelen mijn spieren, hoe voelt mijn lichaam? Hoe voelt mijn hoofd? Voel ik mij fris en fit? Hoe heb ik eigenlijk geslapen vannacht? 

Goed slapen is een zwaar onderschatte pijler binnen een gezonde leefstijl. Slaap is een eerste levensbehoefte, net als eten en drinken. Een mens kan waarschijnlijk langer zonder eten dan zonder slaap. Na zo'n 36 uur achter elkaar wakker blijven wordt het voor iedereen bijna onmogelijk om niet in slaap te vallen. Je zult af en toe gewoon spontaan in een (micro)slaap vallen zonder dat je het zelf door hebt. Wij slapen zo'n derde van ons leven, gemiddeld dus zo'n 25 jaar. Zonde van je tijd?! Je leef maar één keer dus slapen kost dan onnodig veel tijd die je veel beter aan andere (leukere?) dingen kan besteden? Niets is minder waar, als je voldoende slaapt verhoogt dit jouw levensverwachting én vooral de kwaliteit van jouw leven!

In de wetenschap wordt steeds meer bekend over wat slaap precies is, waarom wij slapen en waarom slapen zo belangrijk is. Slaap heeft vooral een belangrijke functie in het op peil houden van ons immuunsysteem. Je voelt je fit, bent minder snel verkouden en je bent beter bestand tegen een griepje. Je herkent het vast wel; te weinig slapen zorgt ervoor dat je je overdag moe en futloos voelt en je meer hunkert naar zoetigheden en vette snacks. Bij een chronisch slaaptekort ligt overgewicht op de loer. Daarnaast wordt een chronisch slaaptekort vanuit de wetenschap gekoppeld aan een verhoogde bloeddruk en een grotere kans op een hartaanval. Door te weinig slapen kunnen wij minder goed met stress omgaan en voelen wij ons sneller ongelukkig. 

De laatste decennia zijn wij met z'n allen steeds minder gaan slapen. Jan Modaal slaapt ongeveer 7 uur en 20 minuten. Dit is bijna een uur minder dan dat wij 40 jaar terug sliepen. Hoe kan dat? De hoeveelheid prikkels om ons heen is in een rap tempo toegenomen, denk aan mobiele telefoons en televisie, maar denk ook aan de indeling van ons leven "we willen en moeten steeds meer". We racen de hele dag door en de tijd die nog over is wordt uiteindelijk aan slapen besteed. Terwijl slapen zo belangrijk voor ons is! Het is een omgekeerde wereld geworden.

Lekker slapen is van vele factoren afhankelijk. Samen met een leefstijlcoach kun je kijken naar jouw slaappatroon en de verbeteringen die jij zou kunnen toepassen om beter te gaan slapen. Ervaar het verschil zelf!

Bron; Academie voor Leefstijl & Gezondheid - Les 9
0 Comments

De "regelmaat" weer in...!?

24/8/2018

0 Comments

 
Het is weer (bijna) voorbij die mooie zomer! Alhoewel, zo klinkt het wel erg zwaar hé. September kan ook nog een hoop mooie dagen hebben. Ik bedoel dit meer figuurlijk, de tijd van de vakanties is weer voorbij. Het relaxen, ontspannen, even niks doen gaat weer even de ijskast in. Wachten tot volgend jaar. Tot volgend jaar!? Dat duurt nog wel heel erg lang! Misschien heb je nog wel een (korte) vakantie tussendoor gepland, maar voor de meeste mensen is de volgende vakantie pas weer een jaar later. De regelmaat moet weer worden gezocht, het "normale" leven gaat weer verder. Helaas?!

Voor veel mensen is de vakantie een periode om naar toe te leven. Ze zijn toe aan het vertragen, even de versnelling eraf. Bij sommige mensen treedt de ontspanning al direct op als de vakantie is begonnen, voor andere mensen duurt het toch minimaal een week om tot stilstand te komen. Hun lichaam zit nog vol met adrenaline en cortisol van het laatste eindsprintje dat ze moesten trekken om de boel de boel te kunnen laten. Sommige mensen krijgen zelfs last van ontspanningshoofdpijn de eerste dagen, alles komt even los, verkoudheid, soms zelfs koorts. Het lichaam reageert op de rust die "eindelijk" optreedt in je systeem. Zo'n weekje jezelf niet lekker voelen is niet echt een fijn begin van de vakantie...

In Nederland kampen wij met een burn-out-epidemie, maar liefst 15% van de werkende bevolking heeft overspanningsklachten. Daarnaast ervaren veel mensen hun levensstijl als "druk". Hoe ontstaan die overspanningsklachten? Door het stelselmatig zichzelf ontzeggen van rust en teveel van zichzelf te eisen ontstaat een chaos in de hersenen. Stress is hier de boosdoener van. Een beetje stress is noodzakelijk en zelfs gezond. Je leeft naar een moment toe, je lichaam heeft een bepaalde mate van stress nodig om een prestatie te leveren. Zo levert verliefd zijn ook veel positieve stress op! Maar niet alle stress is even nuttig. Er ontstaat een tegenstrijdigheid tussen wat je wil en wat je kan. Als dit verschil te groot wordt, wordt er constant heel veel cortisol (stresshormoon) aangemaakt. Als dit cortisolniveau te hoog blijft is dit schadelijk voor de hersencellen en word je ziek, "burn-out".

Het in balans houden van dit cortisolniveau is dus heel belangrijk om gezond te blijven. Gezond eten, bewegen, ontspanning maar ook het hebben van realistische verwachtingen en je geluk niet te laten afhangen van prestaties, helpen om het cortisolniveau te stabiliseren. Zie jij op tegen de "regelmaat"? Verlang je nu al weer naar je volgende vakantie? Denk eens na over de balans die jij hebt tussen positieve stress en negatieve stress. Zijn jouw doelen haalbaar, neem je niet te veel hooi op je vork? Volgt na inspanning wel een prettig ontspanningsmoment? Een leefstijlcoach kan je helpen inzicht te krijgen in hoe dit bij jou er voor staat en jou coachen naar een betere balans. Bij meer info of het maken van een afspraak, laat het mij weten!

0 Comments

Nachtdiensten funest voor je gezondheid...?!

13/7/2018

1 Comment

 
Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek draait ongeveer 15% van de Nederlandse bevolking regelmatig of soms nachtdiensten op zijn of haar werk. Uit onderzoek van de Universiteit van Maastricht blijkt dat nachtdiensten zorgen voor een hogere kans op diabetes en hart- en vaatziekten. Dat komt doordat de aanmaak van hormonen wordt verstoord. Bij te weinig slapen of een verstoord slaapritme maakt het lichaam bijvoorbeeld meer stresshormonen aan. Je stofwisseling raakt in de war en er treedt een verminderde insulinegevoeligheid van het lichaam op. Daardoor wordt glucose minder goed uit het bloed opgenomen, diabetes types type II ligt op de loer. Nachtwerkers hebben ongeveer 40% vaker diabetes type II dan mensen die niet in nachtdiensten werken. 

Slaaptekort door een verstoord ritme zorgt ook voor de aanmaak van meer ontstekingseiwitten in het lichaam,  die pittige hoofdpijn kunnen veroorzaken. Het lichaam maakt eveneens minder nieuwe cellen aan waardoor de cellen in je darmen bijvoorbeeld niet goed worden vervangen en je sneller damklachten kan krijgen. Je wallen bij een slaaptekort komen voort uit het niet goed afvoeren van vocht door je lymfevatenstelsel. Tot slot is de aanmaak van het hormoon leptine verstoort, waardoor het lichaam geen seintje krijgt dat je genoeg hebt gegeten. Gevolg: je eet meer en grijpt sneller naar zoetigheden (die snelle energie geven).

Zo zie je maar weer, het lichaam is gebaat bij rust, ritme en regelmaat. Steeds hetzelfde ritme qua voeding, slaappatroon en werktijden blijkt voor de volksgezondheid het beste te zijn. Maar hoe krijg je dat voor elkaar als je nachtdiensten draait? Die nachtdiensten moeten toch echt doorgaan, oa. in de zorg, techniek en logistiek. De laatste jaren wordt er veel onderzoek gedaan naar opties om nachtdiensten "gezonder" te maken. Er wordt steeds meer bekend over het verzachten van het leed dat nachtdiensten kan veroorzaken. 

Zo blijkt dat een voorwaarts roterend rooster het makkelijkst te verwerken is voor mensen. Kortere powernaps van maximaal 20 minuten zorgen dat je frisser en alerter blijft tijdens een nachtdienst. Lichamelijke inspanning op bepaalde momenten helpt om de interne klok te verplaatsen. Tot slot helpt eiwitrijk, koolhydraatarm én op de juiste tijden eten om de bloedsuikerspiegel meer te stabiliseren, minder "hongeraanvallen" te hebben en minder te grijpen naar zoetigheid gedurende de nacht. 

Uiteraard is het belangrijk om samen te kijken naar hoe jouw leefritme eruit ziet en hoe je daar jouw leefstijl op kan aanpassen om zo gezond mogelijk door het leven te gaan. Door middel van coaching zijn kleine verbeteringen mogelijk waardoor je net weer een klein beetje gezondheidswinst behaald en daardoor een hogere kwaliteit van leven (je voelt je lekkerder in je vel) ervaart. Leefstijl op Maat helpt je graag!

Bronnen:
Circadian misalignment induces fatty acid metabolism gene profiles and compromises insulin sensitivity in human skeletal muscle - Jakob Wefers, Dirk van Moorsel, Jan Hansen, Patrick Schrauwen e,a, - PNAS 9 juli 2018 - https://doi.org/10.1073/pnas.1722295115
1 Comment

"De meeste mensen kunnen met hun klachten beter geholpen worden bij de groenteboer dan door de apotheek..."

18/5/2018

0 Comments

 
Deze uitspraak komt van Tamara de Weijer, huisarts en oprichtster van de Vereniging Arts en Voeding. De vereniging zet zich in voor het vergroten van de kennis en vaardigheden op het gebied van voeding en leefstijl bij artsen. Volgens haar kunnen artsen zoveel meer doen dan direct pillen voorschrijven of een dotteroperatie inplannen voor de patiënt. Er blijkt steeds vaker uit onderzoek dat het beter laten leven van mensen een enorme gezondheidswinst kan opleveren.

Zij stelt dat er weer een aanpak moet worden gebruikt die aansluit bij de bron van het overgrote deel van alle klachten waarmee mensen naar de spreekkamer van een arts komen. Inmiddels is bekend dat maar liefst 90% van de oorzaken van klachten van de patiënten (zowel fysiek als mentaal) ligt in een ongezonde leefstijl; overgewicht, slechte voeding, stress, roken en weinig bewegen. Ondanks de vele malen betere medicijnen die op de markt zijn gekomen de laatste decennia, worden wij alleen maar dikker en zieker. Terwijl eenvoudige leefstijlinterventies wel werken! Mensen voelen zich fitter, ze zijn actiever, worden dunner, hun bloeddruk daalt, krijgen lagere cholesterolwaarden en lagere bloedsuikerspiegels en voelen zich "lekkerder in hun vel". De kwaliteit van leven stijgt!

Volgens Tamara de Weijer kunnen artsen patiënten met leefstijl gerelateerde klachten het beste doorverwijzen naar een diëtist of leefstijlcoach. Artsen hebben in hun opleiding namelijk niet geleerd om intensief te coachen. "Wat we echter prima kunnen, is een situatie herkennen, mensen motiveren en doorverwijzen. Dat is een taak waar huisartsen prima voor geplaatst zijn in de samenleving". Hier geloof ik zeker in! In mijn aanvullende post-HBO opleiding tot Integraal Leefstijlcoach (zo goed als zeker vergoeding basisverzekering 2019) kom ik er weer des temeer achter dat écht effectief coachen een vak apart is. Het motiveren en coachen op gedrag heb ik al in mijn HBO opleiding gehad, maar het écht effectief coachen op leefstijl (dus niet meer adviseren) zorgt bij mensen pas echt voor blijvende gedragsverandering op leefstijlgebied. Kleine gezondheidsstapjes in de goede richting kunnen een enorm verschil maken! 

​Wil je ook aan de slag met jouw leefstijl?! Klop aan bij een leefstijlcoach! Je bent van harte welkom.

Bron:
​Foodlog - "Gut, dat is zo'n dokter die iets met voeding doet" dat is voorbij - https://www.foodlog.nl/artikel/gut-dat-is-zon-dokter-die-iets-met-voeding-doet-die-tijd-is-voorbij/

0 Comments

Onze zorgverzekeringen zijn eigenlijk schadeverzekeringen...!

4/5/2018

0 Comments

 
Een beetje hard gezegd en misschien wat zwart-wit, maar wel waar; onze zorgverzekeringen zijn schadeverzekeringen. Ze keren alleen uit bij ziekte, oftewel bij schade aan je gezondheid. Medicatie, behandelingen bij zorgprofessionals als je ziek bent en ziekenhuisopnames worden (voor het grootste gedeelte) vergoed. Ook kun je je nog extra verzekeren voor gezondheidsklachten (de aanvullende verzekeringen) zodat er meer soorten behandelingen vergoed worden. Het hebben van een basis zorgverzekering is zelfs verplicht in Nederland. Uiteraard een goede zaak omdat iedereen in Nederland daardoor behandeld kan worden bij ziekten. Maar steeds meer mensen worden ziek, mensen leven langer met hun ziekte door de betere (en duurdere) behandelingsmethodes. Gevolg: de kosten voor de "schades" worden steeds hoger waardoor de zorgkosten ieder jaar weer stijgen! 

​Veel van die gezondheidsproblemen worden veroorzaakt door in de inrichting van de samenleving en door onze leefstijl. Dit biedt mogelijkheden voor andere investeringen dan alleen de "schadeverzekeringen" in de zorg. In de tijd van de epidemieën (tuberculose, cholera, pokken) van honderd jaar terug werd er ingezet op brede overheidsprogramma's voor het verbeteren van de leefomstandigheden. Dit bleek te werken. Net als in de negentiende eeuw moeten wij de betere volksgezondheid veel meer als onderdeel van een goede samenleving zien. Daarbij is de basis om een gezonde leefomgeving te creëren waarin wij ziekten kunnen voorkomen, kunnen uitstellen óf een leefomgeving te creëren waarin er met minder complicaties van een ziekte is te leven.

​Zorgverzekeringen zullen moeten veranderen van schadeverzekeringen in gezondheidsverzekeringen die het mogelijk maken dat preventieve zorg wordt vergoed. Denk aan gezondheidsvoorlichtingen, beweegcursussen, stoppen met roken cursussen, valpreventie-bijeenkomsten en coaching naar een gezonde leefstijl. Het is tijd voor een nieuwe kijk op onze gezondheidszorg, één waarbij ruimte is voor de zorg voor zieken maar ook zeker voor preventieve maatregelen die ervoor zorgen dat minder mensen ziek worden.

Bron:
Het Parool - Waar stopt de medicalisering van Nederland? Stimuleer een gezonde leefstijl - Jaap Seidell en Jutka Halberstadt - 28 april 2018.
https://www.parool.nl/binnenland/waar-stopt-de-medicalisering-van-nederland-stimuleer-gezonde-leefstijl

0 Comments

Leefstijlgeneeskunde verdient een plaatsje binnen de gezondheidzorg

30/3/2018

0 Comments

 
 Op woensdag 4 april vergadert de Tweede Kamer met minister Bruins over de ontwikkelingen in de zorg. Voor verschillende wetenschappers en artsen is dat een mooie aanleiding om de tot nu toe onderbelichte ontwikkeling van de leefstijlgeneeskunde in de zorg onder de aandacht te brengen. Leefstijlgeneeskunde? Wat wordt daarmee bedoeld? 

​Onze huidige gezondheidszorg is er op gericht mensen met ziekten te behandelen met medicatie.  In Nederland wordt veel medisch onderzoek gedaan naar de effecten van medicatie op een bepaalde ziekte. De uitkomsten van zulke onderzoeken vormen de basis voor het medische protocol wat een arts aanhoudt bij de behandelingen van zijn/haar patiënten. Dit soort onderzoeken zijn ook belangrijk binnen het opleiden van nieuwe artsen. Verschillende partijen moeten geld verdienen met de verkoop van medicijnen. Zo werkt de markt nou eenmaal.


Dit huidige farmaceutische systeem werkte voorheen nog prima, toen was de grootste ziektelast het gevolg van infectieziekten als kinkhoest en tbc. Nog steeds zijn medicijnen onmisbaar in de behandeling tegen kanker en in de acute geneeskunde. Zonder medicatie kunnen wij hedendaags dus zeker niet, het is goed dat wij zoveel kennis hebben en er goede medicatie is ontstaan. Echter lijdt in onze huidige maatschappij meer dan 50% van de patiënten aan “leefstijlziekten” als gevolg van te weinig bewegen, overgewicht, ongezonde voeding, drank/drugs, chronische stress en te weinig slaap. Leefstijlgeneeskunde verdient dus een belangrijke plek in het protocol bij dit soort “leefstijlziekten” als interventie voor de eerste keus. In tweede instantie kan uiteraard altijd medicatie worden ingezet.

Kleine leefstijlveranderingen kunnen een enorme gezondheidswinst teweeg brengen waardoor medicatie kan worden afgebouwd of niet meer nodig is. Dit gaat vaak om maar kleine veranderingen. Zo kan gewichtsverlies van 10-15% al een enorme verbetering bewerkstelligen. Op deze manier wordt het geen opgave, maar een leefstijl van de patiënt, die hij/zij lange tijd vol kan houden. Belangrijk is om samen met de patiënt een leefstijl te vinden die bij die persoon past en die hij/zij de rest van zijn/haar leven kan volhouden. Kennisoverdracht over een gezonde leefstijl en het individueel coachen naar een gezonde leefstijl is wat de patiënt nodig heeft.

Volgens de groep artsen en wetenschappers verdient leefstijlgeneeskunde een volwassen plaats in het basispakket, in onderzoeksprogramma’s en is er een volwaardig medisch specialisme nodig; de leefstijlspecialist. Alleen op deze manier is er een fundamentele omslag mogelijk in de steeds hoger oplopende zorgkosten. EENS! :-)

Bron:
Zorgvisie - Leefstijlgeneeskunde nodig voor fundamentele omslag in de zorg - 26 maart 2018 - https://www.zorgvisie.nl/leefstijlgeneeskunde-nodig-voor-fundamentele-omslag-de-zorg/​

0 Comments

Spiermassa voor een goede gezondheid nu en in de toekomst

2/2/2018

1 Comment

 
Wat kunnen spieren betekenen voor je gezondheid? Wat wordt daarmee bedoeld? Uit recente studies komt naar voren dat het opbouwen van spiermassa misschien wel de beste manier is om te investeren in je gezondheid. Voldoende spiermassa zorgt ervoor dat je gezond, fit en vitaal blijft. Dit zorgt ervoor dat je op latere leeftijd langer zelfstandig blijven wonen en dát zorgt weer voor een hogere kwaliteit van leven! Ver van m’n bed show? Misschien wel, maar investeren, daar kun je het beste op jonge leeftijd al mee beginnen.

Uit een proefschrift (1) van de Nederlandse arts-in-opleiding Jeroen van Vugt blijkt dat als je ernstig ziek wordt, die spiermassa je overlevingskansen kan vergroten. Van Vugt bepaalde bij verschillende groepen ernstig ziekte patiënten de spiermassa door middel van scans. Hij ontdekte onder andere dat mensen met een hogere spiermassa minder last hadden van complicaties na de operatie. Hoe meer spiermassa ze hadden, hoe kleiner de kans. Naast het onderzoek van Van Vugt hebben meerdere onderzoeken dit bewezen. Vooral bij ouderen heeft meer spiermassa een duidelijk beschermende werking voor de gezondheid.

Minder duidelijk is nog hoé de spiermassa de gezondheid precies beschermt. Voorheen dachten wetenschappers altijd dat er sprake was van een schijnverband tussen gezondheid en spiermassa. ‘’Wie een hogere spiermassa heeft eet vaak gezond en heeft veel lichaamsbeweging, daardoor zijn ze gezonder’’ redeneerden de wetenschappers.

Natuurlijk heeft deze “gezondere leefstijl” invloed op de gezondheid van mensen, maar toch is er meer bekend. In 2011 stelde een wetenschapper (2) dat spieren niet alleen nodig zijn om te bewegen, maar eigenlijk ook een orgaan zijn. Gezond spierweefsel maakt namelijk een aantal stoffen aan die het lichaam helpen gezond te houden. Interessant! Deze stofjes worden myokines genoemd.

Het onderzoek naar de invloed van spiermassa op de gezondheid is nog lang niet afgerond. Wel is bekend dat investeren in spiermassa loont! Probeer eens naar jezelf te kijken. Welke manieren van beweging of sporten doe jij? Zit hier ook een activiteit bij die zorgt voor de opbouw en het behoud van jouw spiermassa? Iedere week een rondje hardlopen zal bijvoorbeeld niet voldoende zijn voor de opbouw van spiermassa. Ga eens na wat jij doet. Meer info? Laat het mij gerust weten.

Bronnen:
​(1) Jeroen van Vugt - The impact of low skeletal muscle mass in abdominal surgery - 20-12-2017 - https://repub.eur.nl/pub/103489
​(2)Journal of Experimental Biology - Bente Klarlund Pedersen - Muscles and their myokines - feb. 2011 - http://jeb.biologists.org/content/214/2/337.long​
1 Comment
<<Previous
    Foto
Powered by Create your own unique website with customizable templates.